Muffinki piernikowe z żurawiną

muffinki-z-zurawinaKulinarna tradycja wymaga, aby na świątecznym stole nie zabrakło pewnych potraw. Z pewnością należy do nich tradycyjny piernik świąteczny. Jego przygotowanie nie jest trudne, wymaga jednak czasu, ponieważ ciasto musi dojrzewać przez około 3 tygodnie. Nie zrobimy go więc na kilka dni przed świętami. Wtedy pozostaje nieco złamać tradycję i upiec inne ciasto. Proponujemy zatem nieco zmodyfikowane wersje piernika. Jeśli zostało nam nieco czasu możemy postawić np. na piernik przekładany kremem lub powidłem, bądź też piernikowe ciasto z budyniem lub serem. W sytuacji gdy czasu pozostało naprawdę niewiele warto wziąć na warsztat receptury najprostsze jak prosty piernik z bakaliami czy jabłkami lub też łatwy piernik z orzechami.

Mamy również inną możliwość, mianowicie mniejsze wypieki, które oprócz stołu mogą udekorować także choinkę. W tym temacie proponujemy trzy wyjścia: piernikowe ciastka na choinkę, korzenne pierniczki oraz toruńskie katarzynki. Mamy również coś dla tych, którzy nie wezmą do ust niczego pochodzenia zwierzęcego czyli wegan. Z myślą o nich proponujemy wegański piernik marchewkowy.

Odeszliśmy nieco od świątecznych tradycji, ale zrobić to całkowicie mamy dla was coś specjalnego – przepis na żurawinowe muffinki. Tego z pewnością dawniej nie można było znaleźć na polskim stole.

PIERNIKOWE MUFFINKI Z ŻURAWINĄ

Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
jajko
100 g masła lub margaryny
garść suszonej żurawiny
przyprawa do piernika
łyżka kakao
szklanka mleka

Na początek rozpuść masło ( lub margarynę ) i lekko ostudź. W osobnych miskach wymieszaj wszystkie suche i mokre składniki, a następnie połącz je niezbyt dokładnie mieszając. Wylej ciasto do muffinkowych foremek ( do 2/3 ich wysokości ). Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu muffinki udekoruj cukrem pudrem i żurawiną.

ŻURAWINOWE MUFFINKI

Składniki :
100 g masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru trzcinowego
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
szklanka mleka
łyżka miodu płynnego
2 jajka
pół szklanki żurawiny
garść małych rodzynek
3 orzechy włoskie pokruszone na małe kawałki
dekoracja :
– polewa czekoladowa lub mleczna
– pisaki cukrowe o smaku czekoladowym
– pokruszone na dość małe kawałki orzechy włoskie
– śnieżynki cukrowe

Masło ( lub margarynę ) rozpuść w garnku na małym ogniu i ostudź. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz przyprawę do piernika. Osobno wymieszaj mleko, jajka i miód. Dodaj ostudzone masło i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i całość dokładnie wymieszaj i zmiksuj. Wsyp żurawinę, rodzynki i kawałki orzechów – znowu wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Przełóż do nich łyżeczką ciasto. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i piecz około 30 minut. Ostudź na kratce i udekoruj ( polej polewą i ozdób pisakami, śnieżynkami i orzechami włoskimi według własnej inwencji twórczej ).

(Wpis przeczytało łącznie 109 osób, dziś było to 1 osób )