Nie tylko gulasz – węgierskie przysmaki

Kraj Madziarów większości z nas kojarzy się przede wszystkim z przyjaznym śródziemnomorskim klimatem, przepięknym Budapesztem, zabytkowymi zamkami oraz jeziorem o imponujących gabarytach – Balatonem. Oprócz tych i wielu innych atrakcji Węgrzy słyną na całą Europę z niesamowitej kuchni. Sekret jej sukcesu tkwi w prostocie dań. Mimo, że węgierskie potrawy są mało wymyślne ich atutem jest to, że szybko zaspokajają głód, są kolorowe, mocno doprawiane, aromatyczne, kuszą wyglądem i wonią.

Choć mówi się, że „Polak, Węgier dwa bratanki – i do szabli, i do szklanki” można by dołączyć do tego porzekadła jeszcze jedną część – do szklanki, i do talerza też. Nie znam bowiem rodaka, który oparłby się smakowitym węgierskim przysmakom. Jakie są popisowe węgierskie dania? Jakich potraw koniecznie trzeba spróbować będąc na wycieczce na Węgrzech?

Gulasz

Można powiedzieć, że na Węgrzech gulasz znany jest właściwie od zawsze. Niedoceniający węgierskiego rarytasu obcokrajowcy uważają, że gulasz „przyjmuje wszelkie składniki”. Owszem do kociołka wrzucić możemy i ziemniaki, i każdy rodzaj mięsa, i paprykę, bez której nie może obejść się żadne węgierskie danie obiadowe – nie oznacza to jednak, że zupa gulaszowa jest potrawą śmieciową. To danie niezwykle sycące, aromatyczne i smakowite. Możemy jeść jako zupę lub podawać z ryżem, ziemniakami albo makaronem.

Halaszle

Kolejna zupa, której Węgrzy nie wyobrażają sobie bez dodania do niej papryki. Jej głównym składnikiem są jednak ryby. Początkowo halaszle uznawane było za potrawę typowo chłopską, z biegiem czasu zupą tą ze smakiem zajadali się już wszyscy mieszkańcy Węgrzech.

Chleb

Podawany jest do gulaszu, zupy rybnej, przystawek i dań głównych. Węgrzy są zwolennikami białego pieczywa. Bez chleba nie obejdzie się także żadne prawdziwe madziarskie śniadanie.

Wino

Węgierskie wina uznawane są jedne z najlepszych trunków w Europie. Nic w tym dziwnego – słodkie, aromatyczne, doskonale pasują do wszelkiego rodzaju mięs, serów, ryb oraz sosów.

Kawa

Niezależnie od tego czy wybierasz się na wczasy nad Balaton czy też masz zamiar zwiedzić Budapeszt do węgierskiego śniadania, które zazwyczaj składa się z białego chleba, dżemu, serów, jajek, salami podawana jest także aromatyczna kawa. Mocna mała czarna podawana jest tutaj w niewielkich filiżankach. Węgierska kawa w mig postawi na nogi największego nawet śpiocha.

(Wpis przeczytało łącznie 127 osób, dziś było to 1 osób )