Jeżeli uwielbiasz potrawy grillowane, a znudziły Ci się już kiełbaski, karkówka, boczek, żeberka i szukasz odmiany, powinieneś spróbować smacznych krewetek, które są wprost rewelacyjne na ruszt.
Przede wszystkim, są zdrowe, smakują wybornie i mogą być podawane na liczne sposoby. Oczywiście, najlepiej smakują z dodatkiem aromatycznych przypraw oraz w sosie czosnkowym. Warto podkreślić to, że stanowią wspaniałą przekąskę przed daniem głównym, a także mogą być też serwowane z lekkostrawnymi sałatkami, przygotowanymi na bazie świeżych warzyw. Ponadto, jak najbardziej wskazane są szaszłyki i surówki z krewetek, stanowiące rozkosz dla podniebienia. Dlatego osobom, które nie boją się eksperymentowania z potrawami grillowymi, preferują owoce morza i niecodzienne smaki, proponujemy sprawdzone przepisy na pyszne grillowanie krewetki.
Przepis na krewetki grillowane
Składniki:
kg odwłoków dużych krewetek,
¼ szkl posiekanej natki pietruszki,
łyżka oregano,
4 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
4 krople ostrego sosu,
łyżka przecieru pomidorowego,
łyżka soli,
½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przyrządzenia
Z wszystkich dostępnych składników wykonujemy marynatę do krewetek. Następnie w naczyniu żaroodpornym kładziemy owoce morza i zalewamy je marynatą na 2 godziny. Kolejno nabijemy krewetki na szpadki i grillujemy około 2-3 minut. Serwujemy z ryżem, białym pieczywem albo sałatką.
Przepis na krewetki w sosie czosnkowym
Składniki:
6 łyżek masła,
¼ szkl oliwy z oliwek,
łyżka rozgniecionego czosnku,
łyżka posiekanej szalotki,
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
½ łyżki soli,
½ łyżki pieprzu,
900 g krewetek.
Sposób przyrządzenia
W pierwszej kolejności rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury. Kolejno w większym naczyniu mieszamy ze sobą masło, oliwę z oliwek, szczypiorek, sól, pieprz, szalotkę, czosnek. Następnie do naczynia dodajemy krewetki i dobrze mieszamy, aby w całości były pokryte sosem i grillujemy aż do momentu, gdy krewetki przestaną być przeźroczyste.
Jak widać, przygotowanie grillowanych krewetek nie jest ani trudnym, ani czasochłonnym zadaniem. A, co najważniejsze wprowadzą one trochę urozmaicenia do menu podczas przyjęć barbecue, w szczególności gdy nasi goście nie obawiają się wyzwań, także kulinarnych. Jednakże musimy pamiętać o tym, że nie każdy musi być zwolennikiem tego rodzaju przysmaków, w związku z czym na grillu obok nich powinny się także pojawić klasyczne przysmaki mięsne, warzywne i owocowe np. grillowany bekon, żeberka czy warzywne sałatki.