Pasta z wędliny i sera

pasta-z-wedlina-seremIstnieje mnóstwo różnego rodzaju przepisów na pasty, które znakomicie smakują ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W naszym menu mogą zagościć chociażby pasty rybne: z makreli, wędzonego pstrąga, sardynek, łososia oraz apetyczne pasztety. Takie dodatki sprawią, że śniadanie będzie o wiele smaczniejsze niż dotychczas, zwłaszcza jeśli jadaliśmy zwykłe kanapki z żółtym serem czy szynką.

Można też sięgnąć po przepis na pastę z wędliny i sera, która z całą pewnością będzie smakować nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Do przygotowania smarowidła kanapkowego z wędliny i sera będziemy potrzebować dwadzieścia dekagramów kiełbasy (kiełbasę można też zastąpić dowolną szynką), pięć dekagramów żółtego sera, jedno jajko, łyżkę musztardy, dwie łyżki masła oraz pieprz i sól. Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skórki. Kiełbasę razem z serem żółtym kroimy na małe kawałki, dodajemy jajko i wszystkie składniki mielimy w maszynce. Do tak przygotowanej masy dodajemy musztardę. Pastę z wędliny i sera należy jeszcze doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie takiej pasty zajmuje około dziesięciu minut, a dzięki temu można zyskać naprawdę pyszny dodatek do smarowania świeżego chleba. Można także pokusić się o przygotowanie apetycznej pasty z jajek, sera i wędliny, zwłaszcza, że jej wykonanie również nie powinno nam zająć zbyt wiele czasu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować trzy duże jajka, dziesięć dekagramów sera żółtego, piętnaście dekagramów szynki (można wybrać szynkę drobiową), trzy łyżki majonezu, łyżeczkę chrzanu (jeśli jednak pasta ma mieć łagodny smak, wówczas można z tego składnika zrezygnować), garść posiekanego szczypiorku, sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie szynkę, ser oraz jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do składników dodajemy chrzan, majonez oraz drobno posiekany szczypior. Wszystko mieszamy, by powstała nam masa o jednolitej konsystencji, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pasty z wędlin i sera to znakomita alternatywa dla serków topionych, wędlin oraz twarogów. Pasty są niezwykle szybkie w przygotowaniu, a pozwalają na otrzymanie apetycznych dodatków, które można serwować nie tylko ze świeżym pieczywem. Większość past idealnie komponuje się także z krakersami czy nawet z plackami tortilli. Dzieciom z pewnością posmakuje pasta orzechowa lub czekoladowa domowej roboty. Będzie doskonała do naleśników, omletów i placków owocowych.

(Wpis przeczytało łącznie 183 osób, dziś było to 1 osób )