Pieczone pierogi po meksykańsku

Większości z nas pierogi kojarzą się przede wszystkim z kuchnią polską. Tymczasem tą pyszną potrawę bardzo często przyrządza się w Rosji, na Ukrainie i w Czechach. Wielu smakoszy ceni również pierożki chińskie i japońskie.

Dziś proponujemy Państwu meksykańską wersję tego dania.

Trudno wyobrazić sobie prawdziwe meksykańskie danie bez odpowiedniego farszu. Musi to być nadzienie mięsne a w tym wypadku mięso mielone. Do farszu dodaje się także kukurydzę i paprykę chili mocno kojarzoną z kulinariami Meksyku. Ostrą paprykę dodaje się na przykład do jednogarnkowego dania chili on carne.

Jak zrobić meksykańskie pierogi?

Składniki na ciasto: 400 g mąki, 150-200 ml ciepłego mleka, 2 jajka, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 paczuszka suchych drożdży, szczypta soli
Farsz: 200 g mieszanego mięsa mielonego, 50 g grubo startego sera (np. Gouda, Cheddar), cebula, puszka fasoli czerwonej, papryczka chili, chili w proszku, ząbek czosnku, pieprz i sól, łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół puszki kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek, żółtko, łyżka mleka.

Przygotowanie: Przygotuj miskę. Połącz drożdże, mąkę, sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko (150 ml). Wlej oliwę, wbij jajka. Wyrób gładką masę ręcznie lub za pomocą miksera z funkcją ugniatania. Jeśli ciasto będzie twarde dodaje resztę mleka. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Chili oczyścić, umyć, bardzo drobno pokroić. Umytą paprykę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, chili i mięso. Co chwilę mieszać. Wlać koncentrat. Fasolę i kukurydzę odsączyć, wrzucić na patelnię. Dodać ser, doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz pomieszać.

Zagnieść ciasto. Wykroić kawałki przy pomocy kieliszka lub literatki (w zależności od tego, jaką wielkość pierożków chcemy uzyskać). Na każdy kawałek nałożyć nadzienie. Skleić. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Każdy pieróg posmarować mlekiem z żółtkiem. Końce pierożków obsypać papryką w proszku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Podawać z sosem salsa.

(Wpis przeczytało łącznie 160 osób, dziś było to 1 osób )