Najlepsza z najlepszych – pizza włoska

pizza włoskaDzisiaj znana jest na całym świecie. Każdy jednak doskonale wie o tym, że pizza pochodzi oczywiście z Włoch. To tutaj od dawna jest uwielbiana i przyrządzana na wiele sposobów. Ogromnym zainteresowaniem pizza cieszy się także wśród Polaków. Ale czy miłośnicy tego włoskiego, wyjątkowego dania zastanawiają się czasem jaka jest historia powstania pizzy?

Poznając historię tego znanego włoskiego dania, można dowiedzieć się wielu naprawdę niezwykle ciekawych rzeczy!

Tak naprawdę pizza powstała w… starożytności.

Wtedy to właśnie Egipcjanie stworzyli coś na kształt dzisiejszej pizzy. Oczywiście, starożytne danie znacznie różniło się od tego dzisiejszego. Niemniej jednak bardzo go przypominało. Starożytna, egipska „pizza” przygotowywana była na cienkim i okrągłym chlebie. Potrawę tę wypiekano w wielkim piecu, który był bardzo mocno nagrzewany.

Wielu ekspertów jest jednak przekonanych o tym, że tak naprawdę autorami pierwowzoru pizzy byli starożytni Grecy. To właśnie oni wykonywali płaski chlebek, który smarowano oliwą, czosnkiem oraz posypywano ziołami. Z tego korzystali potem także Rzymianie czy Etruskowie. W XVI wieku okrągły, aczkolwiek ubogi chlebek spożywali biedacy. Około stu lat później tego typu potrawę zaczęli doceniać ludzie z wyższych sfer. A wszystko dzięki… odkryciom Kolumba, a właściwie dzięki pomidorom, które masowo importowano z Ameryki do Europy.

Zatem ta początkowa pizza zaczynała mieć coraz bogatszy smak. I doceniało go wiele osób, które rozsmakowało się w tym wyjątkowym daniu (chociaż daleko mu było do tej dzisiejszej, pysznej i rozpływającej się w ustach pizzy). Ale najważniejszą datą w historii pizzy jest rok 1899. Wtedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej odwiedziła Rafała Esposito. Był to bardzo znany wówczas mężczyzna w Neapolu. Zasłynął dzięki przyrządzanym przez niego pizzom. Królowa zechciała go odwiedzić, a on na jej cześć przygotował pizzę w trzech kolorach narodowych (czerwony – pomidor, zielony – bazylia, biały – ser). I tak powstała najbardziej znana dzisiaj pizza margherita. Oczywiście, nazwa pizzy pochodzi od imienia królowej. Od tego czasu pizza zaczęła podbijać serca, a właściwie żołądki, wielu osób.

Dzisiaj zwolenników pizzy znajdziemy na całym świecie. Także Polacy kochają to danie z Italii. Włoska pizza bardzo często gości na polskich stołach. Nie brakuje także pizzerii. Trudno jednak znaleźć w Polsce prawdziwe, włoskie pizzerie. Niemniej jednak w Krakowie czy w Warszawie i innych dużych polskich miastach, możemy znaleźć kilka pizzerii, gdzie pizza przygotowywana jest z prawdziwych włoskich składników.

(Wpis przeczytało łącznie 100 osób, dziś było to 1 osób )