Placek z bananami i czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladąNa okolicznościową imprezę rodzinną, imieniny lub przyjęcie w gronie najbliższych znajomych, warto samodzielnie wykonać smakowite, domowe ciasto z owocami, galaretką lub chrupiącą kruszonką.

Obok klasycznego sernika, serwowanego nierzadko z okazji różnego rodzaju domowych uroczystości, na imieninowym lub urodzinowym stole z powodzeniem może pojawić się jeszcze delikatny, puszysty ananasowiec z kokosową bezą oraz szybki placek na maślance i oleju. Poniżej przedstawiamy przepisy, pomocne przy samodzielnym przygotowywaniu wyszukanych, wykwintnych i smakowitych ciast imieninowych z bananami i czekoladą.
SZYBKI BANANOWIEC Z CZEKOLADĄ
składniki:2 szklanki mąki pszennej, 3 banany, pół tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżki mlecznej czekolady, pół kostki masła, 3 jajka, cukier waniliowy, szklanka cukru, łyżka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki soku z cytryny
sposób przygotowania: banany po obraniu pokroić w mniejsze kawałki i rozdrobnić widelcem, następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Masło utrzeć na jednolitą masę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Kolejno dodać mąkę, owoce oraz śmietanę i wymieszać całość. Blachę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i przelać ciasto. Piec prze godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu udekorować z wierzchu płynną czekoladą zmieszaną z dwiema łyżkami masła. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

BANANOWIEC Z BITĄ ŚMIETANĄ
składniki na biszkopt
: 4 jajka, po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej, ¾ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na krem: 3 banany, 2 czekolady mleczne, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, duży kubek śmietany kremówki
sposób przygotowania: ciasto na biszkopt przygotować z białek ubitych na sztywno z dodatkiem soli. Następnie należy dodawać po jednym żółtku oraz cukier i proszek do pieczenia. Biszkopt piec przez pół godziny w 180 stopniach i po wystudzeniu przekroić na dwie równe części. Śmietanę wraz z cukrem waniliowym i połową cukru pudru utrzeć na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić na ogniu, po wystudzeniu polać ułożone na biszkopcie, pokrojone w plastry banany. Następnie rozsmarować warstwę śmietany i przykryć biszkoptem. Na wierzch można przygotować czekoladową polewę i przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 4 897 osób, dziś było to 1 osób )