Rabarbar kojarzy się większości osób z latem i beztroskim dzieciństwem. Sezon na to warzywo przypada właśnie na przełom wiosny i lata. Raczej nie znajdziemy wielu zwolenników jedzenia rabarbaru na surowo, dlatego właśnie najczęściej spotykamy go w formie składnika potraw, głównie ciast, przetworów, czy kompotów. My również zaproponujemy wam przepis na wyborne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Zobaczycie, jak słodycz ciasta i maślanej kruszonki świetnie przełamuje charakterystyczny, kwaskowy i orzeźwiający smak rabarbaru. Jeżeli jesteście zwolennikami placków z owocami, serdecznie polecamy – naprawdę warto spróbować! Mamy nadzieję, że przepis ten przekona co poniektórych przeciwników do tego fantastycznego warzywa.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki na spód:
- 35 dag mąki pszennej
- 8 dag masła
- 2 żółtka
- 15 dag cukru
- 8 dag smalcu
- 2 łyżki wody
- 50 dag rabarbaru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Siekamy mąkę z masłem i smalcem, następnie dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na formę (prostokątną lub okrągłą) wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną. Rabarbar kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w cukrze i skrobi. Następnie rozkładamy go na cieście. Przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż się połączą i będziemy mogli uformować kulkę. Następnie rozkruszamy ją nad rabarbarem. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeżeli uwielbiacie takie orzeźwiające, mocno owocowe ciasta, idealnie nadające się na lato, zachęcamy was także do zrobienia tarty z nadzieniem pomarańczowym. Jest idealna na każdą okazję, wspaniale orzeźwia i pysznie smakuje! Typowo letnim ciastem, jest też torcik bez pieczenia, z masą o delikatnej, twarożkowej nucie, i truskawkami. Przekonacie się, że nie trzeba nawet włączać piekarnika, żeby stworzyć genialny deser na letnie popołudnie!