Placki ziemniaczane na sposób wiejski

placki ziemnaczane z serem i boczkiemPlacki ziemniaczane nie muszą być nudną potrawą. Mają one swoich gorących zwolenników, ale często jest tak, że sam placek to za mało – niektórzy chciałby czegoś więcej. Tym bardziej, że placki jako potrawa jarska nie każdemu odpowiada, bo jednak obiad musi mieć mięso. Dlatego wiele osób, które uwielbia placki z kartofli postanowiło trochę ulepszyć przepis i dodać do niego inne dodatki np. warzywa, sery czy mięso. Oczywiście, że można ugotować gulasz, ale nie każdy ma na to czas i potrafi to zrobić, dlatego w internecie można znaleźć wiele przepisów, które ze zwykłego placka ziemniaczanego potrafią zrobić wykwintną potrawę, nadającą się na codzienny obiad, ale także wystawną kolację. Jaki jest fajny przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, ale jednak w trochę innej wersji?
Poniżej przedstawiamy niezawodny i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, z niespodzianką, o której w treści.

  • 1 kilogram ziemniaków starych
  • 3/4 szklanki mąki
  • dwie cebule
  • 2 jajka
  • 20 dkg boczku pokrojonego w plastry
  • 2 duże pomidory
  • 10 dkg sera żółtego pokrojonego w plastry
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ścieramy na tarce na papkę, do tego ścieramy cebulę, wbijamy jajka i dosypujemy mąkę do uzyskania gęstej konsystencji masy ziemniaczanej. Placki smażymy na bardzo rozgrzanym oleju lub smalcu, dość głębokim, na tyle, żeby placki pływały w nim swobodnie. Odsączmy każdy placek na papierze śniadaniowym kiedy będzie już dobrze złocisty. Na każdy z placków kładziemy plasterek pomidora – najlepiej pokroić jest w plasterki w poprzek wtedy mają ładniejszy kształt i pestki lepiej się trzymają. Na pomidora kładziemy cieniutki plasterek boczku oraz sera żółtego. Jeśli ktoś lubi można taki zestaw posypać tymiankiem startym. Tak przygotowane placki wkładamy do piekarnika i placki ziemniaczane zapiekamy w wysokiej temperaturze przez ok. 10 minut – żeby tłuszcz wytopił się z boczku oraz ser roztopił się na każdym z placków.

Gorące placki podajemy na stół, bo nie da się ich odgrzać, żeby nie straciły swojego smaku.
Do takich placków doskonale się sprawdza sos śmietanowy lub tzatziki, najlepiej jeśli będzie on w wersji łagodnej i koniecznie dobrze schłodzony.

(Wpis przeczytało łącznie 292 osób, dziś było to 1 osób )