Pomysł na koktajl pomidorowy i ogórkowy

Koktajle bezalkoholoweAby zapewnić sobie zdrowie oraz piękny wygląd każdego dnia bez wątpienia warto zadbać o dietę oraz wszelkie dodatki i suplementy. Ze swej strony polecamy częste, regularne spożywanie przetworów warzywnych oraz picie smacznych i bogatych w witaminy koktajli z owoców lub świeżych jarzyn.

Smakowite napoje oraz naturalne soki owocowe skutecznie wspomagają odchudzanie, regulują metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Co więcej, zawarte w nich witaminy i mikroelementy, głównie potas, wapń, magnes, mangan oraz żelazo korzystnie wpływają na pracę całego organizmu, zapewniając mu odporność. Bogate w witaminy koktajle warzywne można dodatkowo dowolnie doprawiać, nadając im kwaśnego, słodkiego lub pikantnego posmaku. Napoje jogurtowe z ogórków lub pomidorów z powodzeniem łączyć można również ze świeżymi ziołami, na przykład bazylią, tymiankiem lub oregano. Wiele z takich napojów pozwala również poprawić kondycję skóry, włosów oraz paznokci, przez co uważane są niekiedy za smakowite i zdrowe eliksiry młodości.

Do tradycyjnego soku pomidorowego z powodzeniem dodać można również inne składniki. Doskonale sprawdzi się tu przede wszystkim sok z selera, nadający skórze blasku i oczyszczający układ pokarmowy. Koktajl ogórkowy z kolei możemy dodatkowo doprawić sokiem z cytryny, świeżą miętą lub koperkiem. Również napoje z pietruszką doskonale poprawią pracę żołądka oraz jelit, przyspieszając przemianę materii. Poniżej znajdują się propozycje przepisów na smaczne napoje warzywne z pomidorów i ogórków.

PIKANTNY KOKTAJL POMIDOROWY składniki: pół kilograma dużych, dojrzałych pomidorów, 25 dkg selera w korzeniu, pół litra wody mineralnej lekko gazowanej, 2 łyżki koperku, pieprz biały, tabasco sposób przygotowania: warzywa umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zmiksować na jednolitą masę lub przecisnąć przez sokowirówkę. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tabasco. Dodać posiekany drobno koperek i wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać na zimno z selerem naciowym.

KOKTAJL OGÓRKOWY Z ZIOŁAMI składniki: 1-2 ogórki, 2 szklanki kefiru, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorki, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz sposób przygotowania: ogórka umyć, obrać i pokroić w słupki. Po wydrążeniu pestek zmiksować na gładko. Dodać posiekany szczypiorek, koperek oraz natkę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać na zimno. Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 237 osób, dziś było to 1 osób )