Pomysł na świąteczne ciasteczka

Boże Narodzenie kojarzy się nam nie tylko z pachnącą choinką, pasterką i kolędowaniem. Dla dużej części Polaków święta to także czas smakowitej uczty i niekończącego się biesiadowania przy suto zastawionych stołach. I choć w świętach nie jedzenie jest najważniejsze, warto cieszyć się z przyjemności kosztowania różnorakich świątecznych smakołyków.

Bożonarodzeniowe ciasteczka nie są co prawda typową świąteczną potrawą, jednak możemy zagwarantować, że opłaca się je przygotować. Nie dość, że są bardzo apetyczne, to na dodatek możemy wykorzystać je jako choinkową dekorację. O ile wcześniej łakomczuchy słodkości ich nie spałaszują…Istnieje wiele rodzajów bożonarodzeniowych deserów. Jednym z popularniejszych słodyczy są kruche ciasteczka. Oprócz tego możemy zrobić mini pierniczki, ciastka maślane, z ciasta francuskiego, zdobione barwnikami spożywczymi, w kształcie gwiazdek, serduszek, aniołów, zwierząt. Tak upieczone ciastka to świetna dekoracja choinkowa.

Świąteczne ciastka mogą mieć również różnorakie nadzienia; sprawdzony farsz stanowią smażone jabłka, powidła śliwkowe czy dżemy. Ciekawie prezentują się także ciastka zdobione białym lukrem, posypane kokosem, cukrem pudrem, cukierkami, czekoladą lub cynamonem. Możemy także użyć kolorowej posypki do dekorowania wypieków. W wypiekach świątecznych najważniejsza jest fantazja i odrobina zmysłu artystycznego. Dzięki temu możemy wyczarowywać wspaniałe bożonarodzeniowe gadżety, które są zarazem wybornymi smakołykami.

Pośród bożonarodzeniowych ciastek dużym uznaniem cieszą się te o smaku waniliowym. Pachną zimowymi świętami i beztroską. W sieci znajdziemy również mnóstwo pomysłów na kolorowe babeczki. Do zrobienia prostych, ale efektownych świątecznych babeczek możemy użyć przygotowanego wcześniej biszkoptu, truskawek oraz lukru. Z czekoladowego biszkoptu wykrawamy kieliszkiem niewielkie koła. Nakładamy na nie „czapeczki” czyli truskawki. Kładziemy je szerszą częścią na ciasto. Obtaczamy delikatnie lukrem i dekorujemy na górze także lukrem – ma on posłużyć za pompon. W ten sposób powstają ciastka wyglądem nawiązujące do stroju świętego Mikołaja. Podobnie możemy zrobić ciastka bałwanki – z ciasta tworzymy kulki o trzech wielkościach – małej, średniej i dużej. Pieczemy je a potem lukrujemy na biało. Barwnikami malujemy inne akcesoria bałwanka – nos, oczy, szalik.

(Wpis przeczytało łącznie 950 osób, dziś było to 2 osób )