Pomysłowa sałatka nicejska z tuńczykiem

Za co kochamy sałatki? Odpowiedź jest prosta, za różnorodność jaką nam oferują. Można je podawać i jeść na tysiąc sposobów. Obok typowo polskich sałatek, które są sycące, treściwe i pożywne warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o przygotowanie sałat, na które przepisy pochodzą od naszych bliższych lub dalszych sąsiadów.

Dziś zapraszamy Państwa na małą kulinarną wycieczkę do Italii, gdzie cieszący się sjestą i słońcem Włosi kosztują nie tylko znanej na cały świat pizzy na cienkim cieście, smakowitego spaghetti,  ale i lekkiej sałatki nicejskiej, która jest wprost idealną potrawą na lato.

Sprawdź, jak zrobić sałatkę nicejską z tuńczykiem ->Przepis na nicejską sałatkę z tuńczykiem

Składniki: mała sałata zielona, jeden duży pomidor, 1 duży ogórek, 2 jajka, połowa puszki tuńczyka, kilka czarnych oliwek, oliwa, sok z cytryny, przyprawy.

Przygotowanie pysznej sałatki: Warzywa myjemy, osączamy z wody. Jajka gotujemy. Tuńczyka kroimy w kawałki. Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki, pomidora w małe cząstki. Jajka obieramy, myjemy, kroimy w cząstki. Oliwki kroimy na pół. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawiamy, mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Sałatę rozłożyć na talerzu, ułożyć pozostałe składniki, polać sosem. Podawać z białym pieczywem, dobrze smakuje także  z bagietką np. czosnkową.

Smacznego!

Nicejskie danie świetnie sprawdzi się w roli potrawy na przyjęcie; imieniny czy urodziny, kolację we dwoje, ale też sałatkę na grilla.

 

 

(Wpis przeczytało łącznie 89 osób, dziś było to 1 osób )