Pomysły z mięsa mielonego na grill – bułgarskie kebabcze

przepis na cevapciciSezon grillowy zaczął się już jakiś czas temu, ale jak co roku skończy się zbyt szybko, dlatego należy z niego korzystać póki jest taka możliwość. Na naszym grillu najczęściej znaleźć można karkówkę, kiełbaski, kaszanki i skrzydełka z kurczaka…Każdemu by się znudziło. Następnym razem warto spróbować czegoś nowego czyli mięsa mielonego w wersji bułgarskiej. Kebabcze, czy też cevapcici, bo je mamy na myśli, to małe kotleciki uformowane w kształt kiełbasek. Ich tajemnicą są przyprawy. A zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Do dzieła!

Do przyrządzenia kebabczy wystarczy mielone mięso, jajko, posiekana cebula i przyprawy – pieprz, sól, czosnek świeży, słodka papryka i pikantna papryka – obie mielone. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy według smaku – oryginalne kebabcze są dość ostre. Najlepiej mięso odstawić na noc, by się „przegryzło”. Wtedy potrawa będzie jeszcze lepsza. Takie kiełbaski można przekłuć wzdłuż długą wykałaczką i usmażyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu. Idealnym mięsem na kebabcze jest baranina, jest ona jednak ciężko dostępna w Polsce więc możemy użyć także mięsa wieprzowego najlepiej z łopatki, gdyż nie jest suche ani specjalnie tłuste.

jak zrobić cevapcici?Kebabcze wyśmienicie smakują z łagodnymi sosami na bazie śmietany – np. tzatzyki czy pikantnym sosem pomidorowo – paprykowym, koniecznie na zimno. Jako dodatek służyć także mogą pieczone ziemniaki, posypane mieloną słodką papryką. Warzywnym dodatkiem, który sprawdzi się idealnie będą faszerowane i grillowane papryki czerwone. Najlepszym farszem do papryki jest przyprawiony ryż, wtedy możemy zrezygnować z pieczonych ziemniaków. Oprócz ryżu możemy wrzucić do papryki oliwki z fetą.

Generalnie warto jest zrobić kiedyś ucztę grillową pod hasłem „Bułgaria”, a na grilla kłaść tylko przysmaki z tamtejszej kuchni bałkańskiej,  która na pewno będzie smakowała biesiadnikom. Kuchnia ta jest mało znana, a Polakom powinna bardzo smakować. Do bułgarskiego grilla doskonale będzie pasowało bułgarskie piwo pszeniczne, które złagodzi ostry smak tamtejszej kuchni, a dla osób zmotoryzowanych idealny będzie kwas chlebowy. Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 1 412 osób, dziś było to 4 osób )