Potrawy kuchni egipskiej

dania egipskieWiele osób wybierając się na urlop lub wycieczkę do zagranicznych, egzotycznych i obcych kulturowo krajów wybiera wakacje pod palmą – odpoczywanie, opalanie się i wylegiwanie na piaszczystej, gorącej plaży, całodzienne kąpiele w morzu lub na basenie, spacery po plaży. Spędzając w ten sposób urlop z pewnością możemy świetnie wypocząć, ale tracimy możliwość poznania obcej kultury, nowych miejsc, zabytków, odmiennej, ciekawej kultury.

Warto w czasie wakacyjnego wyjazdu do Egiptu znaleźć czas na zobaczenie piramid w Gizie, Memphis – starożytnej stolicy kraju lub zabytkowej, starej części Kairy, zwanej „Starym Kairem”.

Poznawanie obcej kultury zawsze można zacząć od poznawania regionalnej, tradycyjnej kuchni. Wybierając potrawy z listy menu w hotelu, restauracji, w małym barze przy plaży lub w kawiarence przy ulicy, warto próbować tradycyjnych, egipskich dań, gdyż także w ten sposób poznajemy kulturę Egipcjan. Kuchnia egipska inspirowana jest kuchnią arabską i kuchnią turecką. Znajdziemy tu wpływy także kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnia Egiptu pachnie kminkiem, kurkumą, kolendrą, imbirem, sezamem i goździkami. Główny posiłek spożywa się podobnie jak u nas, po południu. Składa się on zazwyczaj z przekąsek zwanych mezze, wśród których przeważają marynowane warzywa z zimnymi sosami. Chorba to zupa podawana po przekąskach. Wyróżniamy wśród egipskich zup zupy mięsne, czyli lahma, zupy warzywne – chudar oraz zupy rybne, czyli samak. Po zupie podaje się danie mięsne, przygotowywane zazwyczaj z kurczaka, wołowiny lub baraniny i podawane z chlebem i warzywami.

Jeśli planujemy spędzić Sylwestra w Egipcie warto postarać się, aby na stole podczas sylwestrowej kolacji pojawiły się tradycyjne dania egipskie, np. kufta (pieczone na ruszcie kulki z mielonej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw), mahszi (specjalnie przyrządzony ryż z mięsem wołowym zawijany w liście winogron lub liście kapusty lub używany jako farsz do wydrążonej cukinii lub bakłażana).  Jeśli wybieramy się do kurortów nad Morzem Czerwonym, np. do Sharm El-Sheikh warto spróbować owoców morza lub koshary – słynnej egipskiej potrawy przygotowywanej z ryżu, makaronu i soczewicy.

(Wpis przeczytało łącznie 137 osób, dziś było to 2 osób )