Potrawy na szybko z ziemniaków

placki-ziemniaczane-ze-smietanaBez wahania można stwierdzić, że ziemniak jest najczęściej goszczącym na polskich stołach warzywem. Jest sycący, ma wiele odmian, co pozwala używać go do sałatek, zup, frytek, placków ziemniaczanych, za każdym razem wydobywając inne walory smakowe poszczególnych rodzajów ziemniaka. Mimo, iż w naszych domach coraz częściej obecne są dania pochodzące z kuchni włoskiej, chińskiej czy też hiszpańskiej, obfitujące w ryż i makaron, nie rezygnujemy z ziemniaczanych potraw. Wielość zastosowań jakie niesie ze sobą używanie tegoż warzywa w kuchni sprawia, że każda pani domu może przygotować dla członków swojej rodziny mnóstwo przepisów.

Wiele z nich jest znanych i stosowanych od pokoleń przez nasze babcie i mamy, ale pojawia się także mnóstwo nowych. Podczas gotowania w kuchni może wpaść do głowy niejeden pomysł na stare danie w nowej wersji, którym warto podzielić się innymi, a przede wszystkim odkryć przed tradycjonalistami inne smaki. Obecnie zależy nam przede wszystkim na szybkim gotowaniu. Wiele gospodyń domowych nie ma dzisiaj czasu aby być kucharkami z prawdziwego zdarzenia, ponieważ absorbują je inne obowiązki. Więc dlatego aby móc gotować smacznie i szybko we własnym domu, trzeba korzystać z prostych, ale nie pozbawionych aromatu i smaku dań.

Dużą popularność zyskały wszelkiego rodzaju zapiekanki. Jest to dobra propozycja dla osób, dla których obieranie ziemniaków nie jest szczególnie lubianym zajęciem, bowiem warzywa można ugotować w mundurkach. Oczywiście wcześniej powinny zostań umyte. Zaletą takiego gotowania jest fakt, iż ziemniaki nie tracą wielu wartości odżywczych, które nie wygotowują się podczas obróbki termicznej. Ponadto ich obieranie już w stanie obgotowanym jest znacznie szybsze i łatwiejsze. Zapiekanki z tak przygotowanych ziemniaków można podawać z pieczarkami, kiełbasą, jajkiem, cebulką, papryką, żółtym serem lub też mięsem mielonym. Wszystkie składniki wystarczy ułożyć na brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu warstwami a następnie zapiec. Podaje się je z sałatkami oraz sosami przygotowanymi wedle własnej inwencji.

Bardzo smacznym daniem są placki ziemniaczane. Jest to potrawa szybka, jej podawanie nie wymaga specjalnie wykwintnych dodatków, równie wyśmienite są bez niczego. Z kolei osoby z fantazją kucharską mogą przyrządzić sobie placki z ziemniaków jako danie na piątek z wędzonym łososiem i koperkiem.

Ziemniak to wielość zastosowań w kuchni. Jest łatwy w obróbce, sprawia, że można przygotować wiele dań z niczego tak naprawdę, ponieważ ziemniaki zawsze są w domu pod ręką a ich dodatek mogą stanowić inne produkty jakich mamy sporo w lodówce: kawałki szynki, ogórki, pomidory, ser żółty lub warzywa z zamrażalnika.

(Wpis przeczytało łącznie 2 145 osób, dziś było to 1 osób )