Prosta zapiekanka z kapustą

zapiekanka z kapustąWiększość osób uwielbia zapiekanki, które najczęściej wykonane są z pieczarek, boczku i wędliny. Ale równie smaczne są zapiekanki z kapusty, które bez większego problemu możemy wykonać samodzielnie w domu. Przede wszystkim, podstawą tej potrawy jest świeża kapusta (w okresie zimowym może być kiszona), mięso mielone oraz zeszklona cebulka. Nie zapominamy o aromatycznych przyprawach, dzięki którym danie jest pyszne i wspaniale pachnie. Oczywiście, możemy też trochę poeksperymentować z różnymi ziołami, w zależności od tego, jakie smaki preferujemy, jednak nie przesadzamy z ich nadmiarem, ponieważ wtedy możemy zepsuć zapiekankę.

W pierwszej kolejności należy podkreślić to, że zapiekanka z kapustą jest niezwykle sycąca, w związku z czym idealnie naddaje się na obiad. Można ją serwować razem z ziemniakami i dowolnym sosem albo na słodko z borówkami. Poza tym, jest podzielną potrawą, która jest w stanie zaspokoić każdy głód. Lubią ją z reguły wszyscy, i dorośli i dzieci, dlatego gdy ją zaserwujemy na obiad lub kolację, nikt nie będzie wybrzydzał przy stole. Oprócz tego, jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego najczęściej znajduje się ona w menu zapracowanych osób, które ciągle są w biegu i nie mogą sobie pozwolić na wykonywanie czasochłonnych przysmaków. A, co najważniejsze można też ją wykonać wcześniej i odgrzać na drugi dzień, bowiem w dalszym ciągu będzie smakowała rewelacyjnie. Na uwagę zasługuje również fakt, że zapiekanka z kapustą mimo swej prostoty to danie, które wprowadzi do naszego menu trochę urozmaicenia, ponieważ zdecydowanie się różni od klasycznych zup, sałatek, gołąbek, łazanek, przyrządzanych na bazie świeżej lub kiszonej białej kapusty.

Przepis na zapiekankę z kapustą

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • 1-2 łyżek masła/margaryny,
  • 400 gmieszanego mielonego mięsa (podgotowanego),
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu,
  • 1 duża cebula, pokrojona na drobno i lekko zeszklona,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czosnek (ewentualnie),
  • 200 do 300 ml bulionu.

Sposób przyrządzenia:

Na początku dokładnie oczyszczamy kapustę i kroimy ją na 2-centymetrowe kwadraty. Następnie smażymy ją na patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Kiedy uzyska złoty kolor, ściągamy ją z ognia. Kolejno przygotowujemy farsz. W tym celu do bulionu z mięsem dodajemy zeszkloną cebulkę oraz przyprawy. W dalszym etapie smarujemy tłuszczem formę, wykładamy na nią połowę kapusty i zalewamy farszem. Wygładzamy na równo i kładziemy drugą połowę kapusty. Całość zalewamy połową bulionu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 45-60 minut. Kiedy danie wygląda na wysuszone, podlewamy resztą bulionu. Pieczemy jeszcze przez chwilę. Gdy farsz będzie upieczony, wyciągamy danie z piekarnika.

(Wpis przeczytało łącznie 110 osób, dziś było to 1 osób )