Wśród gromadzonych przetworów na zimę dominują słodkie dżemy, gęste konfitury, owocowe kompoty, soki, syropy oraz warzywa w aromatycznej marynacie. W roli głównego składnika domowych weków doskonale sprawdza się dynia. Delikatny smak i aksamitna konsystencja dyniowego przecieru zamknięta w słoiczku wzbogaci zarówno słodkie deserowe przekąski- ciasto, placuszki, naleśniki, gofry, jak i słone oraz ostre potrawy obiadowe- zupy, kremy, sosy.
Do startego miąższu z dyni można dodać cukier i cynamon, aromatyczny imbir z kolendrą albo ostrą papryczkę chili lub curry. Wybrane składniki wystarczy smażyć do momentu uzyskania gęstego musu albo pasteryzować przez minimum pół godziny.
MUS DYNIOWY Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI
Potrzebne składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- Szklanka cukru
- 3 szczypty cynamonu
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i przecieramy przez sito. Jabłka i gruszki obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne i również przecieramy przez sito. Dynię mieszamy z owocami, przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i cynamon. Smażymy na małym ogniu do momentu aż w naczyniu pozostanie połowa pierwotnej objętości mieszanki. W razie potrzeby dosładzamy. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
KONFITURA Z DYNI Z LIMONKĄ
Potrzebne składniki:
- 1 kg dyni
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- Szklanka przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzątku. Po upływie 5- 7 minut odcedzamy na sitku, a następnie oblewamy sokiem limonkowym. Do wody wsypujemy cukier i gotujemy na syrop, do którego dodajemy małe kostki dyni. Smażymy przez pół godziny cały czas mieszając, po czym odstawiamy. Tę czynność powtarzamy przez dwa kolejne dni. Trzeciego dnia przekładamy konfiturę do słoiczków i szczelnie zakręcamy.
PUREE Z DYNI
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Pół łyżeczki startego imbiru
- 2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny oraz startego imbiru. Gotujemy przez pół godziny cały czas mieszając. Smażymy na słabym ogniu do momentu aż dynia osiągnie konsystencję musu. Gorący przecier przekładamy do suchych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na wieczku.