Przepis na ”ciasto Krysi”

Placek z masą jabłkowąNa specjalną okazję, na przykład na imieniny warto samodzielnie przygotować smakowite ciasto lub słodki placek z kremową, budyniową masą i polewą czekoladową. Aby uświetnić domowe uroczystości warto podać gościom i najbliższym smakowite wypieki z owocami, bakaliami lub galaretką.

Wiele domowych, kameralnych okazji warto uświetnić poprzez samodzielne przygotowanie smakowitych wypieków. Doskonałą propozycją dla amatorów słodkości może okazać się tak zwane „ciasto Krysi”.

Nazwany popularnym imieniem żeńskim placek doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Z powodzeniem przygotować go można na urodziny lub imieniny Krystyny, by w ten sposób efektownie podkreślić i wyrazić nasze ciepłe uczucia wobec solenizantki. Również dzieciom i to nie tylko młodym Krysiom i Krystynkom, obchodzącym imieniny kilka razy do roku z pewnością przypadną do gustu smakowite placki i ciasta.

Poniżej przedstawiamy łatwy i sprawdzony przepis na smakowite ciasto, nie tylko na imieniny Krystiana lub Krystyny, ale również na wiele innych, ważnych okazji.

WYŚMIENITE CIASTO KRYSI
składniki na ciasto: 5 łyżek mąki pszennej, 5 jaj, 3 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę: kilogram jabłek antonówek, 2 łyżki cukru, galaretka cytrynowa lub agrestowa, łyżka żelatyny
składniki na krem: budyń śmietankowy lub waniliowy, kostka masła, pół litra mleka, szklanka cukru
składniki na polewę: pół kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 3 łyżki cukru
sposób przygotowania: białka ubić z trzema łyżkami cukru na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i podsmażyć. Zagotować galaretkę z dodatkiem żelatyny i wymieszać z jabłkami. Masę przełożyć na wystudzone ciasto. Przygotować budyń i po przestygnięciu wymieszać dokładnie z cukrem, masłem i mlekiem. Ułożyć na masie jabłkowej. Składniki na polewę zagotować na wolnym ogniu i polać równomiernie ciasto. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego! 

(Wpis przeczytało łącznie 511 osób, dziś było to 1 osób )