Przepis na domowe salami

Przepis na domowe salamiCoraz częściej mamy wątpliwości co do jakości wędlin, które kupujemy. Chodzi tutaj przede wszystkim o sztuczne dodatki i barwniki. Co prawda dzięki nim szynki i kiełbasy wyglądają ładniej i dłużej zachowują trwałość, jednak czy są zdrowe? Żeby pozbyć się takich dylematów można po prostu zacząć wyrabiać wędliny samodzielnie. Okazuje się, że domowymi sposobami można zrobić naprawdę dużo różnych pyszności, nawet salami. Oczywiście istotne jest znalezienie odpowiedniego przepisu, a potem trzeba go po prostu wypróbować.

Samodzielny wyrób wędlin nie jest wcale taki trudny jak mogłoby się wydawać. Zresztą dopóki nie spróbujemy nie przekonamy się o tym. Można skorzystać na przykład z przepisu na salami, w którym zaleca się przygotowanie: 3,5 kg łopatki, 0,75 kg wołowiny, 0,75 kg słoniny, 6 łyżek soli, 2 łyżeczek saletry, 2 łyżeczek czarnego pieprzu, łyżeczkę startej gałki muszkatołowej, 5 goździków, 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, jelita wołowe oraz szklankę spirytusu. Wołowinę należy drobno zmielić, a łopatkę i słoninę pokroić, również bardzo drobno. Następnie wsypujemy przyprawy do moździerza i tłuczemy, a czosnek siekamy. Nie należy go przepuszczać przez praskę, bo może to wpłynąć niekorzystnie na smak salami. Podobnie postępuje się podczas robienia białej kiełbasy. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy jeszcze spirytus. Teraz można już porządnie wyrobić masę i napełniać nią jelita. Można to robić ręcznie lub z pomocą maszynki. Każda kiełbasa powinna mieć najwyżej 40 cm. Oczywiście końce trzeba dobrze zawiązać. Następnie kładziemy salami na deskę i przyciskamy drugą. W ten sposób kiełbasy powinny poleżeć w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Potem zawieszamy je na 4 dni, również w chłodnym miejscu. Wtedy można już je wędzić. Najlepiej aby proces wędzenia trwał 10 dni.

Wyrabianie wędlin, wędzenie, peklowanie mięsa wszystko to wymaga trochę czasu. Znacznie łatwiej jest pójść do sklepu i kupić szynkę, kiełbasę, kabanosy czy właśnie salami. Jednak samodzielne przygotowanie ich w domu daje dużo radości i bez wątpienia lepiej smakują. Bez względu na to czy chcemy po prostu jeść samo salami, dodawać je do kanapek czy do pizzy, to z pewnością to zrobione w domu będzie dużo pewniejsze i zdrowsze. Jeśli chodzi o wędzenie, to bez większego problemu można przygotować w ogrodzie odpowiednie urządzenie z drewnianej beczki. Potem trzeba tylko zamontować w niej metalowe pręty i doprowadzić przewód dymny z paleniska. Samodzielny wyrób wędlin to prawdziwa przygoda. Ma ona coraz większą ilość prawdziwych pasjonatów.

(Wpis przeczytało łącznie 2 945 osób, dziś było to 10 osób )