Świąteczne przepisy są niezwykłe. Wykwintne, słodkie, tradycyjne. Niektórzy sięgają po gotowe ciasta, kupują w cukierni lub w piekarni. Jednak nic tak dobrze nie smakuje jak samodzielnie wykonane wypieki. Wtedy atmosfera świąteczna pojawia się w domach dużo wcześniej i trwa dłużej, a wypiekami zachwycą się nie tylko domownicy, ale także goście. Każde święta mają tradycyjne, przygotowywane specjalnie na tę okazję ciasta. Prym w świątecznych wypiekach wiodą torty. Jednym z nich jest tort makowo-orzechowy. Jego niepowtarzalnym smakiem zachwyci się każdy, a święta, zyskają naprawdę niepowtarzalny smak.
Tego rodzaju odświętnym wypiekiem zachwycą się zarówno amatorzy tradycyjnych makowców, jak również pysznych świątecznych ciast z orzechami. Tort ten jest nieco pracochłonny, jednak efekty zrekompensują każdy trud.
Ciasto makowe:
30 dag sparzonego maku
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki mąki
2-3 krople oleju migdałowego
10 jaj cukier waniliowy
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak parzymy i mielimy, a następnie trzemy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta. Wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą lub mąką tortownicę o średnicy ok. 24 – 26 cm i pieczemy około 40 min w temperaturze 160oC.
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, ubijamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o takiej samej średnicy jak ta, w której piekliśmy ciasto makowe i pieczemy w temperaturze 160oC przez 30 min.
Masa:
2 budynie waniliowe bez cukru
2,5 szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
150 – 200 g nutelli
kostka masła
1 łyżka ciemnego kakao
½ – ¾ szklanki zmielonych orzechów włoskich
Zagotowujemy 2 szklanki mleka, do pozostałej połowy szklanki wsypujemy dwa budynie. Dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odkładamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, partiami dodajemy budyń i ucieramy. Dodajemy orzechy, nutellę, cukier i kakao rozrobione w odrobinie wody na papkę. Ciasto makowe kroimy na 3 równe części, a biszkopt na pół. Przygotowujemy ok. 300 ml gorzkiej herbaty z cytryną i nasączamy nią wszystkie krążki. Placki przekładamy naprzemiennie masą, by na spodzie i na wierzchu znalazło się ciasto makowe. Dekorujemy według uznania. Tort przed podaniem należy schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Jest to doskonały dodatek do gorzkawej kawy.
Może znaleźć się na świątecznym stole zarówno wśród wielkanocnych mazurków i serników, jak również bożonarodzeniowych pierników i angielskiego ciasta z bakaliami.