Przepis na tartę z kurczakiem

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, z pewnością godnym polecenia i wypróbowania będzie przepis na tartę z kurczakiem. Nie tylko jest prosta w wykonaniu, ale także smaczna i sycąca, w dodatku przepis możesz modyfikować dodając do dania takie dodatki, na jakie masz ochotę albo jakie akurat masz w lodówce.

Do przygotowania ciasta potrzebne są trzy szklanki mąki, 250 g margaryny, dwa jajka, dwie łyżki śmietany 18-procentowej oraz szczypta soli i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i zagnieść z nich elastyczne ciasto. Gotowym ciastem należy wyłożyć dno oraz boki natłuszczonej wcześniej foremki do tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Po kwadransie wyjmujemy upieczone ciasto i przygotowujemy nadzienie. Dwie piersi z kurczaka kroimy na paseczki i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie podsmażamy mięso delikatnie na patelni z oliwą. Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, możemy dodać ich naprawdę wiele, my jednak polecamy szczególnie tartę z kurczakiem, brokułami i pieczarkami. Brokuł, podzielony wcześniej na małe różyczki i gotowany w osolonej wodzie przez 5 minut, po odsączeniu układamy na cieście. Pieczarki kroimy na paseczki i również podsmażamy na patelni. Pokrojone w półplasterki pomidory i czerwoną paprykę pokrojoną na paseczki wraz z podsmażonym kurczakiem układamy na cieście.

Następnie należy przygotować sos do zapiekanki. W miseczce trzeba wymieszać dwa jajka, 70 ml jogurtu naturalnego, trochę oregano, startą kulkę mozzarelli, sól i pieprz. Wszystkie składniki ułożone na cieście w foremce należy następnie polać masą jajeczno-jogurtową, wstawić do piekarnika i piec około 30 minut w 180 stopniach.

Taką tartę można przygotować również z innego rodzaju mięsa np. cielęciny, jagnięciny, wieprzowiny, można wykorzystać także mięso mielone, boczek szynkę czy salami. Mozzarellę można zastąpić również innymi rodzajami sera, np. rokpolem czy jakimkolwiek żółtym serem, jeśli zaś chodzi o warzywa, możemy dodać praktycznie każde, zarówno świeże, podsmażone czy podduszone, jak i te z puszki, takie jak np. kukurydza czy też czerwona fasolka. Wybór dodatków do tarty zależy od smaku i fantazji kucharza, jednak bez wątpienia tarta będzie smakowała wyśmienicie.

(Wpis przeczytało łącznie 1 085 osób, dziś było to 1 osób )