Rafaello bez pieczenia na herbatnikach

Choć w sieci nie brakuje przepisów na różnorodne łakocie, kiedy potrzebujemy receptury na naprawdę dobry placek, czy ciastka, musimy przewertować niejedną witrynę z przepisami, niejeden blog kulinarny i kilkanaście for dla zapaleńców gotowania. Nie sztuką jest bowiem zrobić efektowne ciasto, mając do dyspozycji szereg drogich składników i mnóstwo czasu. Sztuką jest przygotować nie byle jaki wypiek korzystając dosłownie z kilku produktów i poświęcając na kucharzenie zaledwie kilkanaście, czy kilkadziesiąt minut.

Jednym z ciekawszych pomysłów na prosty, acz efektowny deser jest rafaello bez pieczenia. Ciasto smakuje, jak cukierki z reklamy, którymi zajada się wyrafinowane towarzystwo na eleganckim przyjęciu. Choć właściwie, nie… Domowe rafaello smakuje o niebo lepiej!Przepis na rafaello bez pieczenia

Składniki: 1/2 l mleka, 1 kostka margaryny, 25 dag wiórków kokosowych, 1 duża paczka słonych krakersów, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie smacznego ciasta:

Pół szklanki mleka zagotować z oboma cukrami. W drugiej połowie mleka rozpuścić mąki i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia (można wstawić do wysokiego naczynia z zimną wodą lub za okno). Masę ucierać stopniowo z budyniem, dodać kokos, zmiksować. Formę do pieczenia wyłożyć folią. Rozłożyć na całości krakersy (jedna warstwa). Posmarować 1/2 masy. Ponownie wyłożyć ciastka, wyłożyć resztę masy. Obficie posypać wiórkami kokosowymi. Chłodzić kilka godzin w lodówce (ciasto będzie podobnie jak sernik na zimno, smakować najlepiej, jeśli zostawimy je w lodówce na całą noc).

(Wpis przeczytało łącznie 205 osób, dziś było to 1 osób )