Sabroso – rozsmakuj się w Hiszpanii!

potrawy hiszpańskieHiszpania dzięki dostępowi do Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego (szczególnie w regionie Andaluzji), może poszczycić się bogactwem różnego rodzaju owoców morza i mnóstwem pomysłów na przygotowanie z nich potraw.

Kuchnię hiszpańską w szczególności doceniają turyści, spędzający wczasy na Costa del Sol, a także i w innych regionach turystycznych tego kraju.

Do najpopularniejszych dań hiszpańskich przyrządzanych we wszystkich regionach Hiszpanii  możemy zaliczyć takie specjały jak : ryżowa paella, chłodnik gazpacho, tapas, ziemniaczana tortilla, potaje, krem kataloński oraz mnóstwo potraw z owoców morza. Każdy z regionów może pochwalić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze kulinariami.

Jako przystawka przed głównym posiłkiem podawane są tutaj tapas. Najczęściej serwuje się je w tawernach jako przekąski do wina. Danie najczęściej składa się z kawałków hiszpańskich szynek jamon serrano, ostrych kiełbasek chorizo oraz oliwek. Wszystko to okraszone dzbanem Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców stanowi idealną propozycję na spędzenie popołudnia w restauracji.

Sos tapenade to natomiast połączenie hiszpańskich oliwek ze świeżym czosnkiem, słonymi filecikami rybnymi anchois oraz delikatnymi migdałami. W kuchni Andaluzji znajdziemy także bogactwo soczystych i aromatycznych warzyw, z których przyrządzane są pyszne, lekkie i zdrowe zupy oraz sałatki – idealne na letnie upały (np. chłodnik Salmorejo).

Tradycyjnym chłodnikiem serwowanym głównie w Maladze jest  Ajoblanco. Jego podstawowymi składnikami są : chleb , oliwa, czosnek, aromatyczne przyprawy i migdały. Churros con chocolate to natomiast tradycyjna słodka przekąska składająca się w precelków maczanych w gorącej czekoladzie.

(Wpis przeczytało łącznie 122 osób, dziś było to 1 osób )