Sałatka ziemniaczana z octem i cebulą

Ziemniaki są nierozerwalnie związane z tradycją kuchni polskiej, choć do Europy trafił dopiero w XVI wieku, a w Polsce na dobre rozgościł się na początku XIX wieku i dopiero od tej pory stał się podstawowym źródłem pokarmu dla większości Europejczyków. W naszym kraju najczęściej ziemniaki jadamy w formie gotowanej, ale także smażonej, np. frytki czy też pieczonej. Ziemniaki są ponadto popularnym składnikiem zup oraz sałatek.

Wszystkim nam jest przecież znany smak tradycyjnej sałatki jarzynowej z marchewką, selerem, zielonym groszkiem i oczywiście z ziemniakami. Ziemniaki pojawiają się zresztą w wielu innych sałatkach, a jedna z nich, której koniecznie trzeba spróbować jest sałatka ziemniaczana z octem i cebulą.

Jak przygotować taką potrawę? Przede wszystkim potrzebne nam będą 4 duże ziemniaki, 1 cebula czerwona, łyżka siekanego szczypiorku, słodka mielona papryka, łyżeczka cukru, sól, pieprz, olej oraz ocet.

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, a następnie odstawiamy do wystudzenia i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, po czym solimy ją odkładamy na około 15 minut aby zmiękła, po czym razem z ziemniakami umieszczamy w misce. Następnie ocet musimy połączyć z cukrem i 1/4 szklanki wody i po dokładnym wymieszaniu dodajemy go do ziemniaków i cebuli. Całość polewamy olejem, posypujemy szczypiorkiem i delikatnie mieszamy, doprawiając słodką mieloną papryką, solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub na kolację, jest bardzo smaczna i sycąca.

Niemiecka wersja sałatki nieco różni się od krajowej, przede wszystkim użyciem dodatkowych składników, dzięki którym różni się smakiem, ale również jest wyśmienita. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście ziemniaków, cebuli, np. dymki, ogórków konserwowych, jajek na twardo, szynki gotowanej, octu, soli cukru, pieprzu i majonezu.

Najpierw ziemniaki ugotujemy w mundurkach, a po ugotowaniu jeszcze ciepłe obieramy i kroimy w słupki. Posiekana cebulkę zalewamy szklanką gorącej wodą, dodajemy kilka łyżek białego octu winnego, łyżkę cukru oraz sól. Gorącą marynatą zalewamy ciepłe ziemniaki
odstawiamy na 2-3 godziny do ostygnięcia, aż ziemniaki nabiorą specyficznego smaku. Po tym czasie odlewamy marynatę uważając, dodajemy majonez, pokrojone w kostkę jajka i szynkę i starte na dużych oczkach tarki korniszony i wszystko mieszamy. Pyszna sałatka jest doskonała do potraw z grilla i innych dań mięsnych zamiast tradycyjnych ziemniaków.

(Wpis przeczytało łącznie 1 811 osób, dziś było to 1 osób )