Smakowita sałatka na Sylwestra

Jeśli urządzamy Sylwestra w mieszkaniu, w gronie rodziny czy najbliższych przyjaciół, zapewne zastanawiamy się nad menu. Oprócz dań ciepłych, słodyczy i przekąsek, takich jak np. koreczki, standardową potrawą sprawdzającą się na każdej imprezie będzie sałatka. Nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale kolorowa, wiec ładnie prezentuje się na stole, a przede wszystkim smaczna.

Jaka sałatkę przygotować zatem na Sylwestra?

Jeśli nie jesteśmy pewni, co przypadnie do gustu naszym gościom, na pewno sprawdzi się lubiana przez wszystkich sałatka „bałaganiara”. Do jej przygotowania potrzebne są groszek konserwowy, kukurydza, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka oraz ziemniak i ewentualnie pietruszka korzeniowa, a także ugotowane na twardo i posiekane jajka. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.

Godną polecenia jest także sylwestrowa sałatka z tuńczykiem. Do jej przygotowania potrzebujemy puszki tuńczyka w oleju, ugotowanej torebki ryżu, puszki zielonego groszku, małego słoika selera w zalewie, majonezu, małej cebulki oraz trzech lub czterech jajek ugotowanych na twardo. Tuńczyka oraz seler odsączamy, jajka i cebulkę siekamy, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami oraz solą, pieprzem ziołowym i – jeśli lubimy – ziołami.

A może cos bardziej nietypowego? Świetnym pomysłem może okazać się sałatka z kurczaka lub cytrusów, którą przygotujemy z upieczonej wcześniej piersi z kurczaka, niedużej główki sałaty lodowej oraz 20 dag sera pleśniowego. Potrzebne również będą owoce – jedna pomarańcza, jedno jabłko, dwa owoce kiwi i dwie mandarynki. Kurczaka należy pokroić w kostkę, a owoce obrać. Mandarynki i pomarańczę dzielimy na cząstki i przekrawamy na pół, jabłko kroimy w słupki, natomiast kiwi w plasterki, z których każdy trzeba przekroić na cztery części. Sałatę lodowa rwiemy na kawałki i razem z mięsem wkładamy do salaterki, dodając mandarynki i pomarańczę, oraz pokruszony ser pleśniowy, jabłka i kiwi. Następnie przygotowujemy sos z soku z połówki cytryny, trzech łyżkę oleju słonecznikowego, kilku listków melisy oraz cukru, soli i pieprzu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem i mieszamy z sałatką, którą następnie chłodzimy w lodówce.

Pomysłów na sałatki jest wiele, dlatego na Sylwestra warto przygotować dwie lub nawet kilka sałatek. Ładnie udekorowane i apetycznie podane z pewnością ucieszą naszych gości.

(Wpis przeczytało łącznie 1 725 osób, dziś było to 1 osób )