Schab w galarecie z chrzanem

schab w sosie chrzanowymŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a ty wciąż nie wiesz, jakie dania pojawią się na twoim stole? Jeśli tak, to najwyższy czas zapoznać się z najciekawszymi przepisami, dzięki którym przysmaki na stół wielkanocny przygotujesz naprawdę szybko oraz bezproblemowo. Na stole może pojawić się zupa chrzanowa z boczkiem i chlebowe miseczki, a także tradycyjny schab w galarecie z chrzanem.

Chrzan jest nieodłącznym elementem świąt, a jego spożywanie wiąże się z pewną tradycją. Zgodnie z dawnymi wierzeniami jedzenie chrzanu w trakcie świąt wielkanocnych ma nam zapewnić zdrowie, siłę oraz krzepę fizyczną. Z dodatkiem chrzanu możemy przygotować zarówno jajka nadziewane inaczej, jak i schab w galarecie, który na pewno będzie smakował naszym gościom i domownikom.

Do przygotowania schabu w galarecie będziemy potrzebować kilogram schabu, siedem jajek, dwa litry wywaru warzywnego (może być również wywar z kości), drobno posiekany szczypiorek, żelatynę, czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Schab dokładnie oczyszczamy, osuszamy, a następnie nacieramy mieszanką sporządzoną z oleju oraz przypraw. Jeśli chcemy, by mięso miało jeszcze bardziej aromatyczny zapach, wówczas możemy wykorzystać także zioła. W ten sposób przygotowany schab wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej mięso jest przygotować wieczorem, gdyż wtedy można je chłodzić przez całą noc). Na drugi dzień schab należy dokładnie obsmażyć na patelni, a następnie włożyć do rękawa do pieczenia. Mięso pieczemy w piekarniku przez około półtorej godziny w temperaturze dwustu stopni Celsjusza. Po tym czasie pozostawiamy je do ostygnięcia. Kolejnym krokiem do przygotowania schabu w galarecie z chrzanem jest wymieszanie żelatyny z gorącym bulionem, który następnie trzeba wystudzić oraz przecedzić.

Aby w naszej galarecie nie znajdowało się zbyt wiele tłuszczu, postarajmy się także zebrać z niej tłuszcz (najlepiej jest to zrobić, kiedy galareta nieco ostygnie). Kiedy mięso będzie już wystarczająco chłodne, wówczas kroimy je w niezbyt grube plastry. W każdym robimy kieszonkę, do której wkładamy chrzan, odrobinę majonezu, sól oraz pieprz. Masa nie może być zbyt rzadka, gdyż wówczas danie nie będzie nam się ładnie prezentować na stole. Tak przygotowany schab układamy na półmisku, a następnie zalewamy tężejącą galaretką.

Schab w galarecie z chrzanem możemy serwować zarówno na świąteczny obiad, jak i wielkanocne śniadanie. Może on także stanowić wyśmienitą przystawkę, podobnie jak rolada z boczku i peklowany boczek. Przed podaniem schabu w galarecie warto go jeszcze udekorować, na przykład natką zielonej pietruszki.

(Wpis przeczytało łącznie 399 osób, dziś było to 1 osób )