Śledzik po hawajsku – z ananasem

salatka-hawajskaŚledź jako bardzo zdrowy, pożywny, łatwo dostępny, a przy tym stosunkowo niedrogi gatunek ryb, w naszym kraju cieszy się bardzo dużą popularnością. Można z niego przygotować mnóstwo wyśmienitych potraw, takich jak różnego rodzaju sałatki z dodatkiem warzyw, śledzie marynowane, w śmietanie, czy też rolmopsy z rozmaitymi dodatkami. Oryginalnym pomysłem na przekąskę jest również śledź po hawajsku z ananasem, bardzo smaczny, a także prosty w wykonaniu.

Do przygotowania takiej potrawy potrzebujemy dziesięciu filetów śledziowych w zalewie, puszki ananasa w kawałkach, puszki kukurydzy, 20 dag dużych rodzynek, a także pół szklanki 18-procentowej śmietany, małego słoiczka majonezu oraz soli i pieprzu do smaku.

Najpierw płaty śledzia należy odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki o szerokości około dwóch centymetrów. Następnie odsączamy kukurydzę oraz ananasa z zalewy i mieszamy w naczyniu, dodając rodzynki. W innej salaterce układamy warstwę śledzi, następnie warstwę ananasa wymieszanego z rodzynkami i kukurydzą, znów warstwę śledzi, itd. W dalszej kolejności przygotowujemy sos ze śmietany wymieszanej z majonezem oraz pieprzem i solą. Sosem tym zalewamy ułożone śledzie z ananasem, rodzynkami oraz kukurydzą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Podobna potrawę można przygotować także ze świeżego śledzia. Potrzebujemy do tego 500 gramów matiesów, pięciu łyżek majonezu trzech łyżek jogurtu naturalnego, ćwierci szklanki octu winnego z białego wina, czterech łyżek odsączonych kawałków ananasa z puszki jednej płaskiej łyżeczki curry, łyżeczka soku z cytryny, a także szczypty cukru, soli i białego pieprzu.

Filety śledziowe należy dokładnie opłukać, zalać octem winnym oraz szklanką przegotowanej wody i odstawić na kilka godzin do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu, soku z cytryny curry i odrobiny cukru, soli oraz pieprzu. Po upływie określonego czasu wyjmujemy śledzie z zalewy, odsączamy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Gotowy sos łączymy z kawałkami ananasa, zalewamy nim pokrojone w kawałki śledzie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na trzy dni, aby składniki przeszły swoim smakiem i aromatem.

Śledzik po hawajsku z ananasem to doskonała propozycja zarówno na co dzień, np. na kolację, jak i jako przekąska lub przystawka na różnego rodzaju przyjęciach i uroczystościach. Ciekawe połączenie smaków sprawia, że potrawa ta zyskuje coraz więcej fanów.

(Wpis przeczytało łącznie 146 osób, dziś było to 1 osób )