Słodkie prezenty na Mikołajki

ciasteczka-mikolajkoweOkolicznościowe (m.in. świąteczne) prezenty nie zawsze muszą być bardzo praktyczne i poważne. Istnieją co prawda pewne okoliczności – jak na przykład biznesowe prezenty dla klientów, szefa, pracowników, firm – kiedy z poważnego tonu raczej nie wypada zrezygnować. Jednakże we wszystkich pozostałych przypadkach – prezenty dla rodziny, przyjaciół, kolegów, znajomych „zwalniają nas” z tej konieczności.

Mikołajki to doskonały sposób na to, by okazać swoim znajomym i najbliższym żywioną do nich sympatię. To również dobra sposobność na „rozluźnienie” atmosfery i wywołanie uśmiechu na zmęczonych twarzach współpracowników czy domowników. Możemy wykorzystać tu popularne gotowe prezenty takie jak smakowite zestawy upominkowe czy też produkty markowe. Jednakże z pewnością dużo więcej radości sprawią osobie – którą chcemy obdarować – przedmioty pozbawione „ponurej praktyczności”. Przykładami mogą być tu chociażby elektroniczne gadżety dla mężczyzn bądź też różne zakręcone i śmieszne prezenty dla dzieci i młodzieży. Do naszej dyspozycji są również liczne pomysłowe własnoręcznie wykonane prezenty a wśród nich słodkie specjały.

Nawet jeśli nie jesteśmy „najzdolniejszymi kucharzami świata”, przygotowanie słodkich upominków mikołajkowych nie zajmie nam zbyt dużo czasu. Do ich wykonania potrzebna będzie nam masa marcepanowa. Można ją znaleźć w sklepach i stoiskach ze składnikami do wypieków. Po zmieszaniu składników, wystarczy poczekać aż masa nieco stwardnieje a następnie wyciąć z niej smakowite kształty np. gwiazdki, choinki. Możemy tu wykorzystać zwykłe foremki do ciast lub ciasteczek. Taki marcepanowy upominek możemy udekorować kolorową posypką. Równie smaczne mogą okazać się mikołajkowe ciasteczka: piernikowe, kruche lub biszkoptowe. Jako baza do ich wykonania mogą posłużyć nam gotowe zestawy do wypieków dr. Oetker lub Gelwe. Im również nadajemy „mikołajkowo-świąteczne” kształty czyli choinki, gwiazdki, bombki, bałwanki. Posługujemy się przy tym własną wyobraźnią lub gotowymi formami.

Jeśli mimo wszystko nie bardzo wierzymy we własny talent kulinarny, możemy zawsze sięgnąć po gotowe wyroby cukiernicze. Najbardziej popularne z nich to czekoladowe mikołaje, choinki, aniołki czy bałwanki. Podobne wyroby wykonywane są z marcepana i/ lub piernika. Kolorowe dodatki – jak czerwone i białe elementy strojów lub też różnokolorowe „bombki”, nadają słodkim prezencikom wyjątkowo sympatycznego wyglądu. Są też gwarancją, że na niejednej zatroskanej twarzy pojawi się szczery uśmiech.

(Wpis przeczytało łącznie 208 osób, dziś było to 1 osób )