Smakowita surówka do pieczeni

Pieczone mięso to jedno ze starszych dań w naszym jadłospisie. Towarzyszyło ludziom od wieków. Jadali je od święta przeciętni ludzie, a niemal na co dzień magnaci i rody królewskie. Na stołach tego rodzaju można było spotkać nieskończoną ilość dodatków do tego rodzaju mięsa. Kiedyś jednak rzadziej stawiano na dodatki warzywne niż obecnie.

Forma tego mięsa też nieco się zmieniła. Obecnie na niedzielny nawet obiad przygotowujemy niewielką ilość mięsa, taką która wystarczy dla naszej rodziny i nie będzie zalegała w lodówce przez najbliższe kilka tygodni. Dawniej uczty musiały być wystawne i nie szczędzono mięsa, które w razie gdyby nie zostało zjedzone lądowało wraz z resztami w zsypie dla biedaków. Obecnie żyjemy w inny sposób i inaczej też planujemy nasze posiłki. Gdy podajemy mięso pieczone, przygotowujemy do niego dwa, góra trzy dodatki w postaci surówek, tak by wszystko zostało spałaszowane przez naszych domowników.

Mając to na uwadze dokładnie planujemy i zastanawiamy się jaka surówka będzie odpowiednia do naszego rodzaju mięsa.

I tak na przykład do pieczonego kurczaka najlepiej podać surówkę, która będzie soczysta. Kurczak bowiem jest mięsem dosyć suchym i potrzebuje dodatku mokrego. Nie każdy bowiem lubi polewać kurczaka tłuszczem (tego rodzaju pieczone mięso rzadko bowiem przygotowywane jest z sosem). Świetnie z pieczonym kurczakiem współgra surówka ze startej marchewki lub selera, w których jest dużo soku. Jeszcze lepiej wpasuje się sałata, zawsze bowiem przygotowywana jest z sosem. Czy wybierzemy sos winegret czy też śmietanowy na słodko-kwaśno, nie gra to już aż tak wielkiej roli.

Pieczenie z czerwonych mięs, czyli wieprzowiny i wołowiny, podajemy już w zupełnie innej postaci. Rzadko, tak jak kurczaka, w całości. Tego rodzaju pieczenie są zwyczajowo wiązane sznurkiem i nadziewane. Piecze się je w specjalnym sosie, z powodu sposobu przygotowania zwanym pieczeniowym. Mięso takie jest silnie przyprawione ziołami i nie potrzebuje wyrazistej surówki. Często podaje się je z surówką z buraczków lub z mizerią, które łagodzą jej smak i świetnie łączą kompozycję z ziemniakami lub kluskami.

Niekiedy jednak pieczenie tego rodzaju podawane są w zupełnie inny sposób – z surówkami kiszonymi i konserwowanymi. Można więc połączyć takie pieczenie ze zwykłym ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze smakować będzie w połączeniu z marynowaną surówką z kapusty.

Wszystkie tego rodzaju mixy i kombinazje, są metodami sprawdzonymi i często stosowanymi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by próbować i znajdywać swoje połączenia, zupełnie nietypowe ale może smaczniejsze i bardziej wykwintne.

(Wpis przeczytało łącznie 144 osób, dziś było to 1 osób )