Świąteczna kapusta z grochem i grzybami

pyszna-kapusta-wigilijnaKapusta to warzywo szczególne, jeśli chodzi o dania wigilijne. Pod względem walorów smakowych doskonale zastępuje dania mięsne. Chociaż wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wigilię nie jest obowiązkiem, w większej części polskich domów na kolację w ten dzień serwuje się wciąż wedle tradycji dania jarskie. Odniesienie do dawnych zwyczajów ma swój urok. Wtedy też pojawiają się na stole potrawy, których nie jemy przez cały rok, a w tym również tkwi magia wigilijnego wieczoru pachnącego grzybami, kapustą i barszczem. Bardzo prostym daniem gotowanym na Podhalu i nie tylko z okazji Wigilii jest właśnie kapusta z grochem. Można ją urozmaicić suszonymi grzybami a wtedy to już prawdziwe niebo w gębie.

Wielu z nas nie umie sobie wyobrazić sytuacji, w której mogłoby zabraknąć tegoż dania. Oprócz uszek z barszczem, pierogów wigilijnych z kapustą i pysznego karpia w galarecie, warto zasmakować w prostej aczkolwiek posiadającej swoiste walory smakowe kapuście. Świąteczną kapustę z grochem można robić na kilka sposobów, używając drobnego grochu lub fasoli tycznej wedle uznania: i jeden, i drugi bardzo dobrze się nadaje. Także i rodzaj kapusty może być różny, jedni wolą kiszoną inni bezwzględnie stawiają na świeżą gotowaną. Smaczny efekt uzyskuje się łączące oba rodzaje. By się przekonać o tym jak smacznym daniem jest kapusta w połączeniu z grochem, należy zgromadzić odpowiednie składniki:

Groch:
40 dag namoczonego przez całą noc w wodzie grochu
pół łyżeczki kminku
szczypta pieprzu cayenne
sól
odrobina octu winnego

Groch po namoczeniu gotujemy w tej samej wodzie, w której stał całą noc. Doprawiamy go kminkiem, pieprzem cayenne i solą, a pod koniec gotowania octem winnym. Gotować należy go do momentu aż uzyska miękkość. Nie należy uzupełniać wygotowującej się wody, chodzi o to by groch jeszcze po zestawieniu z ognia wchłonął pozostałą wodę.
Do przygotowania kapusty potrzeba:
niecały kilogram kapusty kiszonej
szczyptę tymianku i majeranku
garść suszonych grzybów
1 duża cebula
odrobinę kminku
ziele angielskie i liść laurowy oraz
pieprz,
3 łyżki masła
łyżkę miodu.

Kapustę należy odcisnąć z kwaśnej wody, której nie wylewamy, ale zachowujemy gdyż będzie jeszcze potrzebna. Kapustę kroimy i wkładamy do garnka wraz z namoczonymi i pokrojonymi grzybami, tymiankiem, majerankiem i resztą przypraw a następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jest już gotowa dodajemy odrobinę kwasu odciśniętego wcześniej oraz ugotowany wcześniej groch. Całość mieszamy a następnie dokładamy 3 łyżki masła i miód. Całość powinno się jeszcze gotować przez 20 minut.

Smakowity przepis w sam raz na Wigilię!

(Wpis przeczytało łącznie 368 osób, dziś było to 1 osób )