Świąteczne rogaliki z makiem i bakaliami

Każde święta wiążą się z pewną tradycją, według której na świątecznym stole koniecznie powinny pojawić się pewne potrawy. Podczas Wigilii nie może zatem zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami, karpia czy pierogów z kapustą i grzybami, a Wielkanoc trudno byłoby sobie wyobrazić bez kolorowych pisanek, aromatycznego żurku czy chrzanu. W święta przygotowujemy także mnóstwo słodkich przekąsek, od rozmaitych tortów z masami, poprzez ciasta, na ciasteczkach kończąc. Doskonałym pomysłem do świątecznego menu są także rogaliki z makiem.

Aby przygotować krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem makowym potrzebujemy 500 g mąki pszennej, 150 g masła lub margaryny do pieczenia, dwa jajka, trzy żółtka, pół szklanki kwaśnej śmietany, 150 g cukru pudru, 20 g drożdży instant, masa makowej oraz szczypta soli.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksując wszystko na wolnych obrotach rozdrabniamy na kruszonkę. Dodajemy cukier, jajka, żółtka, śmietanę, drożdże i szczyptę soli i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolnicę, nakrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy na grubość około pół centymetra i pokroić je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i zwijamy bożonarodzeniowe rogaliki z masą makową. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około kwadransa do złocistego koloru. Wystudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Masę makową można co prawda kupić już gotową w sklepie, ale takie nadzienie własnego wyrobu jest zdecydowanie najlepsze. Jak zatem robi się masę makową? Potrzebujemy do tego dwóch szklanek maku, dwóch szklanek cukru, dwóch łyżek masła, szklanki śmietanki kremowej, pół laski wanilii oraz po trzy łyżki smażonej skórki pomarańczowej, drobnych rodzynków i drobno siekanych daktyli.

Wypłukany mak parzymy litrem wrzątku i zostawiamy na pół godziny na jak najmniejszym ogniu. W międzyczasie gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut śmietankę z wanilią. Odsączony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, masło i przesmażamy składniki na niewielkim ogniu stale mieszając, aby masa się nie przypaliła. Następnie do maku dodajemy ugotowaną śmietankę i ciągle mieszając smażymy około 15 minut, aż masa makowa nabierze odpowiedniej gęstości. Do ciepłej masy dodajemy rozdrobnione bakalie i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę makową odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

(Wpis przeczytało łącznie 157 osób, dziś było to 1 osób )