Śniadanie wielkanocne powinno być nie tylko wyjątkowe, ale również bogate oraz urozmaicone. Tradycyjnie na świątecznym stole oprócz klasycznego żuru oraz pieczonej białej kiełbasy z cebulą mogą pojawić się także inne potrawy, takie jak sałatki, pasztety czy wytrawne galarety. Tego rodzaju dania są wprawdzie dość czasochłonne w przygotowaniu, ale za to z całą pewnością zostaną docenione przez domowników.
Gościom można również podać pyszną szynkę w pomarańczach, przyrządzoną z dodatkiem miodu oraz goździków. Takie dania bez wątpienia zadowolą każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza, więc tym bardziej nie może ich zabraknąć przy świątecznym stole.
Przygotowanie szynki w pomarańczach na Wielkanoc nie jest trudne, lecz na pewno wymaga odrobiny cierpliwości. Aby danie nabrało wyjątkowego smaku i aromatu, warto sięgnąć po sok z pomarańczy, który sprawi, że szynka stanie się nie tylko miękka, ale i wyjątkowo smaczna. Na przygotowania wielkanocnej szynki w pomarańczach będziemy potrzebować około trzy kilogramy szynki, niecałą szklankę soku z pomarańczy (najlepiej ze świeżo wyciśniętych owoców), pięć-sześć łyżek miodu, trzy łyżki musztardy, torebkę soli zmiękczającej mięso, pół łyżeczki pieprzu, pięć ząbków czosnku, łyżkę przyprawy do mięsa wieprzowego oraz goździki. Mięso należy dokładnie opłukać. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy przelewamy do garnka, następnie wkładamy szynkę i dusimy ją w płynie przez około kilkanaście minut. Po tym czasie do mięsa należy dodać miód, musztardę, sól, pieprz oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Mięso dusimy w płynie jeszcze przez jakiś czas, po czym wyjmujemy szynkę i pozostawiamy ją do ostudzenia. Skórę szynki nacinamy w kratkę, w każdy kwadrat wbijamy gwoździk. Szynkę przekładamy do brytfanny skórą do dołu, podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze dwustu stopni Celsjusza. Mięso co jakiś czas należy podlać sosem spod pieczeni. Następnie zmniejszamy temperaturę (do stu osiemdziesięciu), odwracamy szynkę i pieczemy jeszcze przez około dwie godziny. Szynka w pomarańczach na wielkanocne śniadanie idealnie komponuje się z miodem i goździkami, więc w ten sposób można ją podawać.
Wielkanocną szynkę przed podaniem można jeszcze dodatkowo udekorować plasterkami pomarańczy. W ten sposób przygotowane mięso znakomicie będzie smakować przede wszystkim ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Szynkę można też przygotować poprzez wcześniejsze zamarynowanie mięsa, na przykład w sosie sporządzonym z wódki, musztardy, miodu, soli, pieprzu oraz czosnku. Szynkę podajemy w asyście jajek faszerowanych, pasztetów i wiosennych sałatek.