Tradycyjne napoje hiszpańskie

tradycyjna-hiszpanska-sangriaSłoneczna Hiszpania. Któż z nas nie marzy o tym, aby właśnie tam spędzić swoje wakacje? Wielu Polaków każdego roku wyjeżdża do tego kraju. Nic dziwnego – niemal sto procent pewności, że to właśnie tam uda nam się spędzić cudowny urlop. Nie tylko z powodu słońca, ale także uroczych miejsc oraz hiszpańskiej kuchni. Na pewno sporo warto powiedzieć o tradycyjnych hiszpańskich napojach. To nieodłączna część hiszpańskiej sztuki kulinarnej. Napoje hiszpańskie są tak naprawdę cenione na całym świecie. Nic dziwnego, w końcu charakteryzują się naprawdę wyjątkowym smakiem.

Co wyróżnia hiszpańskie napoje? Na pewno nie można zapominać o kawie, która jest bardzo aromatyczna i ceniona przez turystów z całego świata. Ogromnym zainteresowaniem cieszą się oczywiście trunki chłodzące. Czy można wyobrazić sobie coś piękniejszego niż wypoczywanie w hiszpańskim słońcu z kolorowym drinkiem w ręce? Napoje chłodzące w Hiszpanii smakują naprawdę wspaniale! Cenią je nie tylko turyści, ale oczywiście sami Hiszpanie, dla których ta część kuchni jest prawdziwą dumą. Zresztą, cała kuchnia hiszpańska wymaga dużego wyróżnienia spośród wszystkich kuchni na świecie. Powiedzmy zatem kilka konkretniejszych słów na temat hiszpańskich napojów.

Na pewno podczas hiszpańskich letnich upałów świetnie sprawdzi się horchata. To słodki, mleczny napój, który jest przyrządzany na bazie zielonych migdałów. Na pewno sporego wyróżnienia wymaga także leche merengada. To mrożone mleko z dodatkiem pysznej bezy. Pragnienie ugasi także gaseosa. To nic innego jak musująca lemoniada, którą bardzo często podaje się także z dodatkiem wina. Bardzo pyszny jest oczywiście sok pomarańczowy. Hiszpańskie pomarańcze cieszą się przecież zainteresowaniem na całym świecie!

Z całą pewnością wszystkim, ale przede wszystkim miłośnikom „czegoś mocniejszego”, przypadnie do gustu tradycyjne brandy marek Magno (średniej jakości) oraz Lepanto i Marios (to produkty naprawdę z najwyższej półki). Będąc w Hiszpanii na pewno nie można nie spróbować ponche. To alkoholowy napój zaprawiony aromatycznymi ziołami. Bardzo pyszne i uwielbiane dosłownie przez wszystkich są słodziutkie, hiszpańskie likiery. Na pewno warto wspomnieć o anisie, zaprawionym anyżkiem czy pacharanie, przygotowywanym na bazie tarniny. Każdy wie również, że Hiszpania słynie z produkcji wina oraz piwa. To drugie najczęściej podawane jest w butelce, rzadziej polewane jest z beczki.

Jeżeli chodzi o hiszpańskie napoje alkoholowe najbardziej cenione w Polsce, to na pewno na pierwszym miejscu warto wymienić orzeźwiającą sangrię. To połączenie czerwonego wina, owoców, lemoniady oraz cukru. Coraz więcej Polaków odkrywa uroki tego przepysznego i niezwykle oryginalnego napoju, także w różnych jego wersjach (sangria z truskawek, sangria bez alkoholu).

(Wpis przeczytało łącznie 730 osób, dziś było to 2 osób )