Węgierski posiłek „na winie” – czyli jak wykorzystać do obiadu to, co się nawinie pod rękę

zapiekanka ziemniaczanaW kuchni węgierskiej zetknąć możemy się z wielością smaków, aromatów i barw, nie oznacza to jednak, że wszystkie potrawy Węgrów wymagają dużego kulinarnego wysiłku. Istnieje przynajmniej kilka dań, które są łatwe do wykonania nawet dla całkowitego kuchennego laika. Na dodatek są tanie i przyrządza się je z prostych, powszechnie dostępnych składników.

Łazanki

węgierskie łazankiBardzo popularne w Polsce wydają się być łazanki. Nie każdy jednak wie, że jest to potrawa bardzo lubiana także na Węgrzech. Zresztą Węgrzy w ogóle bardzo cenią sobie różne węgierskie kuchenne „mieszanki”, w tym przede wszystkim węgierskie dania jednogarnkowe, zarówno zupy, jak i gulasze, a także np. leczo. Jak przyrządzić naprawdę smakowite łazanki? Wystarczy wziąć 40 dag mąki, jajko, pół główki kapusty, łyżkę smalcu lub masła, troszkę cukru, pieprzu i soli oraz nieco wody. Następnie trzeba wbić jajko do mąki, posolić i dodawać tyle wody, aby ciasto stało się luźne. Potem najlepiej odstawić go na ok. 1 godz. i po upływie tego czasu należy spokojnym tempem cienko rozwałkować ciasto, posypać mąką, wyciąć łazanki (kształty zależą od naszej wyobraźni, najprościej powycinać kwadraty lub prostokąty). Wycięte kawałki gotować trzeba w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania dobrze poszatkować sobie od razu kapustę i przysmażyć ją na tłuszczu z dodatkiem skarmelizowanego cukru. Kiedy kapusta się już przyrumieni można ją jeszcze doprawić pieprzem. Na koniec mieszamy kapustę z łazankami i gotowe.

Zapiekanka ziemniaczana

węgierska zapiekanka ziemniaczanaRównie łatwa i sycąca jest węgierska zapiekanka ziemniaczana. Chyba każdy przygotowując obiad dla rodziny, ma w domu ziemniaki – główny składnik tej potrawy. Poza ziemniakami (1 kg) do zapiekanki należy przygotować jeszcze tylko: 4 jaja, masło, 2 szklanki śmietany, 2 łyżki startego sera żółtego, bułkę tartą, sól i pieprz. Osoby preferujące dodatki mięsne mogą dodać także kiełbasę.

Na początek trzeba ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i pokroić je w plasterki, następnie ugotować jajka na twardo i również pokroić je we wspomniane plasterki. Podobnie uczynić należy z kiełbasą. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć trzeba ziemniaki, jajka i kiełbasę warstwami, wkładając między nie plasterki masła posypane solą. Na trzy warstwy (ziemniaki, jajko, kiełbasa) lejemy obficie śmietanę i posypujemy ją serem żółtym. Po kilkakrotnym powtórzeniu kolejnych warstw na sam koniec ostatnią górną warstwę, którą powinny stanowić ziemniaki, posypujemy resztą sera, skrapiamy tłuszczem oraz śmietaną i posypujemy bułką tartą. Całość przykrytą folią aluminiową włożyć należy do piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Aby wierzch ładnie się przypiekł, po zdjęciu folii można piec zapiekankę jeszcze przez kilka minut.
Do zapiekanki świetnie pasuje chętnie pite przez Węgrów piwo oraz słynne na cały świat węgierskie wina.
Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 258 osób, dziś było to 1 osób )