Wigilijna kapusta po góralsku

świąteczna kapusta z grzybamiŚwięta Bożego Narodzenia to dla wszystkich katolików bardzo ważne wydarzenie. Wszyscy świętują je w podobny sposób. Każda jednak kultura przez lata stworzyła swoje przyzwyczajenia i wzorce, które do tej pory są kultywowane. Mimo że stół wigilijny łączy wszystkich, wszędzie należy dzielić się opłatkiem, wymieniając dobre życzenia i zapominając o dzielących nas sporach, wszędzie dzieci czekają na prezenty, bez względu na to czy wierzą w Świętego Mikołaja czy tez w Gwiazdora. Wszystkich katolików łączy tego wieczora wspólna myśl. Dobra myśl, bo w końcu Chrystus nam się rodzi. W różnych regionach przyjmujemy go jednak różnie, także kulinarnie….

Niekiedy cały obrządek wygląda inaczej, czasami tylko detale odróżniają nas od sąsiadów z innych regionów. Co by nas jednak nie różniło w sposobie obchodzenia tego święta, zawsze połączy nas wigilijny stół. A na nim dwanaście potraw bez mięsa. Między tymi potrawami pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, barszcz z uszkami, kapusta z grochem, karp w galarecie i karp smażony, kapusta z grzybami i kluski z makiem. W każdym regionie przygotowane inaczej, w każdym inaczej nazwane, co więcej w każdym inaczej liczone. Każdy jednak wie o co chodzi, bo chodzi przecież o wspólnotę i radość przy stole.
Tak samo jest przy góralskim stole. Inne tam grają kolędy, więcej w nich skrzypek i bardziej są rzewne. Inaczej są wszyscy ubrani. Chcą jednak tego samego i tak samo się przygotowują. Jedzą także dwanaście potraw, a wśród nich kapustę z grzybkami po góralsku.
Kapusta z grzybkami na wigilię
To danie dość proste, za to jakie znaczne. Przygotowuje się je gotując kapustę kiszoną z kapustą słodką. Po odlaniu soku do całości dodaje się grzyby (najlepiej prawdziwki). Całość gotuje się by danie przegryzło się. Na koniec dobrze zrobić zasmażkę, by kapusta kąpała się w swoistym grzybowym sosie. Z chlebem i karpiem współgra cudownie. Jest przysmakiem na niejednym wigilijnym stole.
Niekiedy robi się pewną kombinację tego dania kapustę z grzybami mieszając z ugotowanymi wcześniej kluskami typu łazanki. To danie nieco pożywniejsze, nie każdy jednak je uznaje.
Kapusta z grzybami jest daniem sycącym nie ma jednak wielkiej wartości odżywczej. Kapusta i grzyby to głównie woda. Niewielka ilość węglowodanów znajduje się w zasmażce, tej jednak jest bardzo niewiele biorąc pod uwagę całe danie.

Na wigilijnym stole chyba jednak nie do końca chodzi o wartości odżywcze. W końcu po spróbowaniu wszystkich dwunastu potraw każdy jest najedzony i szczęśliwy. Szczególnie szczęśliwy, że cały ten posiłek mógł jeść z ukochaną rodziną.

(Wpis przeczytało łącznie 117 osób, dziś było to 1 osób )