Zdrowa sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa na zimnoJarzynowe lub owocowe sałatki często serwuje się zarówno z okazji rodzinnych świąt czy kameralnych imprez jak i domowych uroczystości. Na takie szczególne okazje warto więc przygotować wykwintną, smakowitą, ale również zdrową i sycącą sałatkę warstwową z brokułów.

Poniżej przedstawiamy łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie smakowitej warstwowej sałatki brokułowej z dodatkiem sera feta, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno domownikom, jak i gościom.
SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ I SŁONECZNIKIEM
składniki
: średniej wielkości brokuł, opakowanie sera feta, 3 jajka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki nasion słonecznika, pół szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz
sposób przygotowania: brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i obgotować na osolonym wrzątku do miękkości (około 5-7 minut). Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser delikatnie pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w misce warstwowo brokuły, jajka i fetę. Polać jogurtem naturalnym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem i posypać uprażonymi na gorącej patelni ziarnami słonecznika. Przed podaniem odstawić na około pół godziny do lodówki.

WARSTWOWA SAŁATKA Z BROKUŁAMI I POMIDORAMI
składniki
: świeży brokuł, 3 średnie pomidory, opakowanie sera feta
składniki na sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz
sposób przygotowania: brokuła podgotować w osolonej wodzie i po wystudzeniu podzielić na różyczki. Pomidory pokroić w kostkę lub ćwiartki, ser w grubą kostkę. Warstwowo ułożyć brokuły, pomidory i ser. Sos sałatkowy przygotować z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw. Całość dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Przed podaniem odstawić do lodówki na godzinę.

SAŁATKA BROKUŁOWA Z KUKURYDZĄ
składniki
: około pół kilograma świeżych brokułów, opakowanie sera feta, czerwona papryka, puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
składniki na sos: po 5 łyżek śmietany i majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
sposób przygotowania: brokuła umyć, podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Ser pokroić w kostkę, paprykę w cienkie słupki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki układać warstwowo w salaterce. Wymieszać majonez ze śmietaną i zgniecionym w prasce czosnkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Polać sosem sałatkę i chłodzić przez około pół godziny w lodówce.

(Wpis przeczytało łącznie 729 osób, dziś było to 1 osób )