Zupa pomidorowa z mielonym

Nikt chyba sobie nie wyobraża polskiej kuchni bez zup, które stanowią ważną część obiadu, zarówno codziennego jak i świątecznego. Oczywiście, przeważnie serwowane są jako danie pierwsze, chociaż równie dobrze mogą pełnić rolę przekąski.

Ponadto, zupy są lekkostrawne, zdrowe i pożywne, w związku z czym cieszą się one ogromnym zainteresowaniem, także wśród turystów przybywających do naszego kraju. O ich wybornym smaku świadczy również fakt, iż chętnie spożywane są przez najmłodszych, którzy należą do najbardziej wybrednych konsumentów.

Oczywiście, podawane są na ciepło, a swój unikatowy smak zawdzięczają w dużej mierze przyprawom, takim jak sól i pieprz oraz świeżym warzywom, które stanowią podstawowy ich składnik.

Chociaż asortyment tradycyjnych zup jest ogromny, to najchętniej spożywana jest zupa pomidorowa. Otóż, przygotowywana jest ona na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Ponadto, do podstawowych jej składników zaliczymy świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę najczęściej podaje się z ryżem, makaronem, zacierką, lanym ciastem, chociaż równie dobrze smakuje z mięsem mielonym. Oprócz tego, zwykle doprawia się ją natką pietruszki lub bazylią oraz zabiela śmietaną, a niektórzy dorzucają do niej nawet odrobinę cukru lub cynamonu.

Przepis na zupę pomidorową z mielonym
Składniki:
400 g mięsa mielonego,
1,5 worka ryżu,
2 cebule,
2 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera,
2 puszki pomidorów rozdrobnionych,
vegeta,
pieprz,
sól,
oliwa,
tabasco,
śmietanka UHT.

Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Następnie wrzucamy warzywo na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie. Kolejno dodajemy mięso mielone, solimy do smaku i wszystkie składniki dalej smażymy, mieszając przy tym od czasu do czasu. W dalszym etapie do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę i odrobinę soli, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Potem, na wolnym ogniu gotujemy w dalszym ciągu warzywa. Wsypujemy vegetę, a kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ryż i dalej gotujemy. Gdy ryż podgotujemy, wrzucamy mięso mielone z patelni. Po ugotowaniu ryżu, dodajemy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, tabasco oraz dodajmy kilka łyżek śmietanki UHT. Gotujemy przez chwilę, a następnie zupę podajemy na ciepło w miseczkach lub w głębokich talerzach.

Jak widać, zupa pomidorowa to tradycyjny polski przysmak, bez którego ciężko jest sobie wyobrazić kuchnię polską, tym bardziej że przez wielu uznawana jest za najsmaczniejszą zupę. Dlatego powinna ona na stałe zadomowić się w naszym jadłospisie, w szczególności warto się tu pokusić o pomidorówkę z mięsem mielonym, dzięki której wprowadzimy do naszego menu nieco odmienności.

(Wpis przeczytało łącznie 83 osób, dziś było to 1 osób )