Tort walentynkowy w kształcie serca

Wypieki na Święto ZakochanychZ okazji Walentynek zwykliśmy przygotowywać dla ukochanych osób symboliczne podarki i wymyślne prezenty. 14 lutego to bowiem czas, kiedy wszyscy pragniemy wyrazić swoją miłość, szacunek i uznanie względem partnerów, rodziców oraz najmłodszych.
Z tej okazji śmiało więc można będzie przygotować smakowity tort lub ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu domownikom w każdym wieku. Domowe wypieki walentynkowe warto również efektownie udekorować, nawiązując do tematyki święta zakochanych, warto zatem upiec ciasteczka w kształcie serduszek lub faworki w formie róż.
Zamiast więc planować zakup okolicznościowego prezentu na Walentynki, z powodzeniem można przygotować dla bliskich smakowite słodkości. Świąteczne ciasto warto także przygotowywać wspólnie z dziećmi, które możemy również zachęcić do własnoręcznego wykonania walentynkowych laurek oraz kartek z życzeniami dla rodzeństwa, rodziców lub dziadków. Należy w tym miejscu dodać, iż słodkie prezenty, takie jak bombonierki czy kosze ze słodkościami często wybierane są na różne okazje, dlatego też, posiadając nawet minimalne umiejętności kulinarne warto samodzielnie przygotować smakowite ciasto.

 

Co więcej, osoby pozostające w związkach o dłuższym stażu, w walentynkowym torcie o ciekawym kształcie mogą również umieścić wymarzony pierścionek zaręczynowy dla ukochanej. Bez wątpienia będzie to ciekawy sposób na zaaranżowanie oświadczyn w tym wyjątkowym dla zakochanych dniu. Poniżej przedstawiamy łatwy i sprawdzony przepis na własnoręczne wykonanie pysznego tortu walentynkowego.

TORT SERCE Z OWOCAMI

składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki malin lub truskawek, pół szklanki mleka, łyżka masła, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 1,5 szklanki cukru, ekstrakt waniliowy, łyżeczka sody oczyszczonej
sposób przygotowania: przesianą mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz kakao. Dodać płynne masło wraz z wanilią i wymieszać. Jajka utrzeć na jednolitą masę z cukrem. Następnie stopniowo dodawać podgrzane mleko, cały czas mieszając. Połączyć wszystkie składniki oprócz owoców i dokładnie zmiksować. Przelać do formy przygotowanej na kształt serca i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową i udekorować owocami. Podawać z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 621 osób, dziś było to 1 osób )