Jedzenie stanowi ważny element każdej imprezy. Szaleństwa na parkiecie, tańce i śpiewy do białego rana oraz różnorodne konkursy są powodami, dla których na potańcówce koniecznie trzeba się dobrze posilić.
Organizując czy to studniówkę, czy to półmetek musicie więc zadbać nie tylko o odpowiednią oprawę muzyczną, eleganckie stroje i fantazyjne dekoracje, ale także o smaczne jedzenie. Jeśli urządzacie imprezę w lokalu lub zamawiacie catering – wystarczy, że przewerujecie jadłospis i wybierzecie z niego kilka smacznych dań. Jeśli sami przyrządzacie potrawy – musicie zagospoadarować dużo więcej czasu a także włożyć w całe przedsięwzięcie więcej wysiłku.Nie zapominajcie o tym, że półmetek to tylko jeden wieczór i jedna noc, dlatego też nie warto przygotowywać zbyt dużej ilości potraw. Po pierwsze nie zdążycie tego zjeść – macie przecież znaleźć także czas na pląsy na parkiecie oraz , półmetkowe konkursy i zabawy oraz rozmowy ze znajomymi z klasy i innymi goćmi. Po drugie zaś, niepotrzebnie wydacie pieniądze.
Jeśli macie taką możliwość popytajcie znajomych i poszukajcie taniej firmy cateringowej, dzięki czmu sporo zaoszczędzicie. Inna opcja to przygotowanie przynajmniej części potraw przez was i waszych rodziców. Kiedy impreza organizowana jest np. na szkolnej sali gimnastycznej nie ponosicie kosztów za wynajem i pieniądze te możecie wydać na zakup produktów potrzebnych do zrobienia ciast czy sałatek.
Kolacja – danie główne
krem z brokułów z grzankami
filet z kurczaka zapiekany z serem, talarki pieczonych ziemniaków, bukiet warzywnych surówek (sałata zielona w sosie jogurtowym, marchewka z selerem i rodzynkami, buraczki czerwone)
Przystawki
tradycyjna sałatka jarzynowa, sałatka gyros, półmisek wędlin, półmisek serów, jasne i ciemne pieczywo, śledzik w śmietanie, galaretka zimne nóżki
Dania na gorąco
Barszczyk z krokietem lub pasztecikami, udko z surówką i pieczywem
Deser
Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną
Ciasta
Sernik, ciasto czekoladowe, kremówki
Do picia
Soki owocowe, woda niegazowana, cola.