Na specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy święta spędzane w gronie rodzinnym, bez wątpienia warto przygotować smakowite placki i ciasta z dodatkiem bakalii lub owoców. Ich samodzielne wykonanie okaże się banalnie łatwe, dlatego zachęcamy do pieczenia zarówno doświadczonych jak i początkujących.
Chcielibyśmy zaprezentować sprawdzony przepis na własnoręczne wykonanie smakowitego ciasta z ajerkoniakiem i krówkami. Świetnie sprawdzi się jako deser dla imieninowych lub urodzinowych gości. Z powodzeniem babka na alkoholu może także stanowić część imprezowego lub świątecznego menu.
W łatwy i szybki sposób można obecnie przygotować najróżniejsze ciasta i domowe wypieki na oleju, maślance lub jogurcie, który nadaje ciastu sprężystości i puszystości, dodatkowo zapobiega przed szybkim wysychaniem ciasta i jego późniejszym kruszeniem się. Co więcej, upieczenia tradycyjnej babki piaskowej zajmie nie więcej niż około półtorej godziny, zatem ten błyskawiczny placek z powodzeniem podać możemy również niezapowiedzianym gościom lub dzieciom na poobiedni deser. Do świątecznego ciasta z krówkami można również dodać bakalie, mak lub skórkę pomarańczową, nadającą pięknego, delikatnego aromatu.
Aby upiec smakowitą i aromatyczną babkę piaskową z krówkami i alkoholem należy przygotować następujące
składniki:
- szklankę mąki pszennej,
- pół kostki masła lub margaryny do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 15 dkg krówek,
- pół szklanki ajerkoniaku,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- Do dekoracji może przydać się także cukier puder oraz nieco bułki tartej do oprószenia formy na babkę
Przygotowanie baby krok po kroku:
- Na początek należy pokroić krówki w mniejsze kawałki oraz utrzeć na gładką masę masło wraz z cukrem.
- Następnie trzeba stopniowo dodawać do ciasta po jednym jajku i dokładnie mieszać.
- Po dodaniu ajerkoniaku należy dokładnie zmiksować składniki na jednolitą, gładką masę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Na koniec należy dodać do ciasta krówki oraz opcjonalnie około dwóch łyżek gorzkiej czekolady.
- Gotowe ciasto należy przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec przez około godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
- Dla dekoracji można użyć również startej na tarce skórki z cytryny lub pomarańczy.
Smacznego!