Klops z jajkiem i pieczarkami

klopsy-zapiekane-z-jajkiemBogactwo Świąt, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, to także bogactwo najróżniejszych tradycyjnych potraw. Każdy region, a nawet każda rodzina ma swój własny zestaw świątecznych dań i przekazywane z pokolenia na pokolenia przepisy na nie. Czasami jednak dobrze jest przygotować potrawę, która jeszcze się nie zadomowiła na naszym stole, ale dzięki swojemu smakowi ma na to dużą szansę.

Jeżeli w Wielkanoc co roku jemy żurek z jajkiem, pora na żurek z faszerowanym kulebiakiem.

Jeżeli zawsze zajadamy się barszczem białym, w tym roku spróbujmy zupy chrzanowej na boczku. A jeżeli na potrawy na wielkanocne śniadanie zawsze podajemy pasztet drobiowy, najwyższy czas na wypróbowanie świątecznego klopsa.

Klops z mięsa mielonego ma same zalety. Jest świetną alternatywą dla sklepowych wędlin, długo utrzymuje świeżość, można go jeść na ciepło i na zimno. Ma zdecydowany smak, przez co wspaniale komponuje się z jajkami zapiekanymi w skorupkach. Jego przyrządzenie nie jest ani trudniejsze, ani bardziej czasochłonne od przygotowania innych wielkanocnych frykasów, jak choćby galarety z wieprzowych nóżek.

Wystarczy odrobina chęci i ciekawości. Przepisy na klopsy z jajkiemdobrze jest kupić mięso w kawałkach i samodzielnie zmielić je w domu. Sklepowe mięso mielone jest często bardzo tłuste, a poza tym dodaje się do niego mięso gorsze gatunkowo, co może popsuć smak naszego dania.

Poniżej prezentujemy przepis na smaczny klops z dodatkiem jajek i pieczarek. W przepisie tym jajka wkłada się między dwie warstwy mięsa, jednak jeśli chcemy uzyskać klops jednolity w przekroju, równie dobrze jajka możemy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać je do mięsnej masy z pozostałymi składnikami.

Składniki:
1 kg mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
duża cebula
2 ząbki czosnku
6 jajek
50 dkg pieczarek
15 dkg startego żółtego sera
łyżka ostrej musztardy
szklanka mleka
czerstwa kajzerka
przyprawy: majeranek, rozmaryn, tymianek, cząber
świeżo mielony pieprz, sól
masło i bułka tarta do formy

Wykonanie:
1. 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy.
2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i całość dusimy aż do odparowania soku. W międzyczasie solimy i pieprzymy do smaku.
3. Kajzerkę moczymy w mleku, następnie odciskamy.
4. Do mięsa dodajemy podsmażone pieczarki, dwa surowe jajka, kajzerkę, musztardę, ser, roztarty z solą czosnek, pieprz, przyprawy według uznania. Wyrabiamy ręcznie aż do dokładnego wymieszania się składników.
5. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
6. Mięso dzielimy na połowę. Pierwszą część wkładamy do blaszki. Następnie w równych odstępach układamy obrane jajka. Zakrywamy drugą częścią mięsnej masy, wyrównujemy. Wierzch smarujemy olejem.
7. Pieczemy około trzech kwadransów w 180°C. Jeżeli zauważymy, że wierzch klopsa za bardzo się rumieni, przykrywamy go folia aluminiową.

(Wpis przeczytało łącznie 235 osób, dziś było to 1 osób )