Każdy prawdziwy amator grillowania wie, że nie kończy się ono na pieczeniu mięs i przygotowywaniu szaszłyków. Aby dana potrawa była naprawdę smakowita trzeba ją odpowiednio podać. Do dań grillowanych serwujemy nie tylko pieczywo i różnorodne sosy, ale także i sałatki. Surówki na grilla stanowić powinny doskonałe zwieńczenie potrawy. Jeśli danie jest lekkie – sałatka winna być sycąca, jeśli zaś podajemy naszym gościom mięsa warto przygotowywać do nich surówki delikatne i lekkostrawne.
Jakie sałatki są najlepsze na grilla?
Zacznijmy od najpopularniejszej potrawy z grilla czyli soczystej kiełbaski. Najlepiej zestawić ją z prostą surówką z niewielu składników. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatki z miksu sałat i grzanek zrobionych wcześniej w piekarniku. Całość możemy polać delikatnym sosem np. tzatziki.
Do innego dania z grilla – marynowanej karkówki pasować będzie czerwona sałatka z pomidorów i papryki, którą warto polać oliwą wymieszaną z mieszanką ziół. Taka surówka dobrze skomponuje się także z parówkami nadziewanymi żółtym serem czy skrzydełkami z kurczaka.
Jeśli planujesz podać na grillu kurczaka z rusztu podaj do niego sałatką z ananasa i pomarańczy oraz niskokalorycznego jogurtu. Grillowane ryby będą tworzyć zgrane tandemy z lekkimi sałatkami z rukoli, cukinii i nowalijek. Do ryb pasuje także sałatka z przypieczonej na ogniu marchewki, świeżego ogórka oraz jogurtu.
Sałatki greckie z fetą proponujemy zestawiać z warzywnymi i mięsnymi szaszłykami oraz podawać je jako przystawkę. Zaś sałatki z owoców grillowanych stanowić będą wspaniały deser nie tylko dla najmłodszych.