Jak zrobić tort kanapkowy?

Tort kojarzy się w pierwszej chwili z deserem i to dość wyjątkowym. Zawsze bowiem serwowanym przy jakiejś ważnej okazji. Wyjątkowość tego dania jest faktem. Nie ma jednak nic bardziej mylnego niż przyklejanie mu łatki słodkości. Bywają bowiem zupełnie inne, także często spotykane na stołach, torty. Jest to specjalność dla wszystkich tych, którzy ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Oczywiście w przenośni. Mowa tu bowiem o torcie kanapkowym.

Czyli potrawie sycącej, efektownej i jednocześnie nietrudnej w przygotowaniu. Do zrobienia okazałego toru kanapkowego potrzebujemy przede wszystkim jego bazę, czyli pieczywko. Najlepiej pokrojone w kromki w piekarni. Do tortów najbardziej nadaje się pieczywo miękkie, idealnym wyborem jest więc pieczywo tostowe.

Niektórzy także używają do tego celu chrupiącej bagietki lub angielki. Wybór pieczywa jest kwestią tylko i wyłącznie gustu. Oczywiście pieczywo z chrupiąca skórką będzie trudniejsze do pokrojenia, gdy znajdzie się wewnątrz tortu. Oprócz bazy tort musi mieć także wypełnienie. Najlepiej, by było tak jak w tortach słodkich, czymś w rodzaju kremu. Bardzo dobrze do tego celu nadaje się sałatka warzywna z majonezem. To wypełnienie treściwe, ale jednocześnie idealne w formie. Oczywiście zamiast wykorzystywać tego rodzaju banalne sposoby wypełnienia, można pokusić się o przygotowywanie własnych słonych kremów. Mogą składać się na nie różnego rodzaju dobre do smarowania serki czy pasztety. Wszystko jest kwestią smaku i gustu.

Jak każdy tort, także ten na słono, wymaga odpowiedniej oprawy. Przełożone kromki powinny być więc odpowiednio udekorowane. Na wierzchu dobrze położyć kolejną warstwę wypełnienia tortowego – by nasze ozdobniki dobrze się trzymały na torcie. Jako zdobienie mogą nam posłużyć różnego rodzaju warzywa: pomidorki koktajlowe, ogórek, oliwki, pieczarki czy inne. Zdobieniem jednak może być także szynka czy siekane zioła. Najważniejsze jest by wszystkie elementy pasowały do siebie pod względem smaków.

Torty kanapkowe uświetnią każdy stół i nadadzą mu niecodzienny wygląd. To ciekawe danie, które nie wymaga wielkiego nakładu sił i pracy. Jednocześnie jest to danie rzadko spotykane, witane jest więc ciekawością i chęcią spróbowania. Na pewno nasze przyjęcie będzie ciekawsze i bardziej intrygujące, gdy podejmiemy gości czymś, czego nie mieli jeszcze okazji próbować. Szczególnie, że jest to danie, na które każdy może sobie pozwolić, nie każdy jednak na nie wpadł. To dobra propozycja na studenckie spotkania, gdzie trzeba dania prostego ale ciekawego.

(Wpis przeczytało łącznie 803 osób, dziś było to 1 osób )