Jajko w menu wielkanocnym

Święta Wielkanocne nieodłącznie kojarzą się z barankiem, zajączkami i kurczaczkami oraz jajkiem, które w naszej kulturze symbolizuje odradzające się na wiosną życie.

W tym czasie chcemy, aby nasz dom wyglądał wyjątkowo, dlatego przygotowujemy piękne dekoracje świąteczne w postaci stroików z wiosennych kwiatów, zielonej rzeżuchy oraz kolorowe pisanki. Piękne jajka, będące ozdobą wielkanocnego stołu i mieszkania możemy przygotować własnoręcznie z papieru, bibuły, wstążek, cekinów, a także z makaronu lub muliny.

Jajko to także podstawowa potrawa wielkanocna.

Jajka są bogatym w składniki odżywcze produktem do przygotowania wielu ciast i potraw świątecznym, jednak podstawowym daniem pojawiającym się na świątecznym stole są oczywiście święcone jajka gotowane na twardo. Mogą być one składnikiem kanapek, sałatek czy dodatkiem do wielkanocnego żurku. Są bardzo proste w przygotowaniu, podobnie jak rozpływające się w ustach jajka w koszulkach, gotowane bez skorupek, które wspaniale smakują i pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym.

Wyśmienitym, a zarazem pięknie prezentującym się na stole daniem są także jajka faszerowane, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Z pewnością warto wypróbować jajka z farszem z pieczarek, cebulki, żółtek i posiekanej natki pietruszki lub jajka po polsku z nadzieniem z suszonych leśnych grzybów.

Jajka możemy podawać także w postaci zapiekanej. Taka kolorowa zapiekanka jajeczna na pewno zachwyci naszych gości, a przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne. Bardzo smaczne są jajka z szynką, żółtym serem i oregano zapiekane w wydrążonych pomidorach lub żółtka w pierzynce z ubitej na sztywno piany z białek, z dodatkiem masła, startego sera żółtego, solą i pieprzem. Jajka ugotowane wcześniej na twardo możemy zapiekać także w cieście francuskim lub smażyć na głębokim oleju w cieście z ugotowanych i zmielonych ziemniaków z dodatkiem mąki, przypraw i surowego jajka. Takie danie wspaniale smakuje z surówką.

Nie sposób nie wspomnieć tu o wielkanocnych łakociach uwielbianych przez najmłodszych – jajkach z czekolady. Takie jajka możemy kupić gotowe w większości sklepów, ale możemy przygotować je także samodzielnie, rozpuszczając posiekaną tabliczkę czekolady na parze i wlewając masę do foremek w kształcie jajek lub wygotowanych wcześniej wydmuszek. W takich foremkach możemy przygotować także inne desery w kształcie jajek, np. galaretki owocowe, a przy pomocy foremek do wypieków w kształcie jajek możemy upiec jajka-ciasteczka.

Jak widać, jajka to potrawa, które zdecydowanie króluje na stołach w czasie Wielkanocy. Jednak sposobów na przyrządzenie jest tak, wiele, że z pewnością nie znudzą nam się one przez długi czas.

(Wpis przeczytało łącznie 1 536 osób, dziś było to 1 osób )