Jak zrobić hiszpański sos?

Kuchnia hiszpańska nie będzie nam smakować aż tak bardzo, jeśli nie pokusimy się o przygotowanie wyjątkowych sosów, które wzbogacą smak każdej hiszpańskiej potrawy. Przede wszystkim warto, by na naszym stole pojawiły się różne sosy, zwłaszcza, że inny sos może pasować do tortilli z papryką i z kurczakiem, a inny do przekąsek tapas.

Dlatego, jeśli właśnie zamierzamy zorganizować imprezę w stylu hiszpańskim, z całą pewnością musimy pamiętać o sosach, które będą jednocześnie wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Przede wszystkim idealnym sosem do hiszpańskiej tortilli będzie sos paprykowy, który wykonamy z papryki, cebuli, czosnku, pomidorów oraz z przypraw.

Warzywa należy pokroić w drobną kostkę oraz podsmażyć je na oliwie z oliwek, a następnie połączyć z przyprawami. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli nasz sos będzie zbyt gęsty, wówczas możemy dodać nieco wody, jeśli natomiast będzie zbyt rzadki, to nadmiar wody można odparować na patelni. Taki sos paprykowy może być równocześnie doskonałym dodatkiem do wielu innych hiszpańskich przekąsek, na przykład do pierożków, zwanych empanadillas czy do przepysznych tapas z szynką.

Miłośnikom nieco łagodniejszych smaków na pewno można polecić łagodny sos hiszpański, który także będzie nadawał się do wielu potraw. Można go jadać zarówno z makaronami, jak i z daniami, w których ważne miejsce zajmują ziemniaki. Łagodny sos hiszpański jest najczęściej przygotowywany na bazie papryki, ale ważne miejsce w nim zajmują również oliwki, czosnek oraz przyprawy, takie jak tymianek czy oregano. Ciekawym przepisem może być również przepis na brązowy sos hiszpański, który również może być wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. W tym celu należy przygotować warzywa, między innymi pietruszkę, seler oraz marchew, a także mąkę, dwie łyżki białego wina oraz przyprawy.

Warzywa pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni, dodając do nich przyprawy. Kiedy masa będzie dość gęsta wsypujemy kilka łyżek mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Na końcu przygotowaną masę należy przelać bulionem warzywnym i przetrzeć przez sito. Sos może jest w wykonaniu dość czasochłonny, ale idealnie pasuje zarówno do hiszpańskich dań głównych, jak i do przekąsek tapas. Na końcu sos można jeszcze przyprawić odrobiną białego wina oraz kilkoma kroplami soku
z cytryny.

(Wpis przeczytało łącznie 115 osób, dziś było to 1 osób )