Jakich tradycyjnych potraw konieczne trzeba spróbować będąc na Ukrainie?

kuchnia ukraińskaPrzepiękny i szeroki kraj wyżyn i stepów, z bogatą historią i tradycją wykształcił również bardzo zróżnicowaną i smaczną kuchnię. Niewybaczalnym błędem byłoby nie posmakowanie tradycyjnych potraw podczas pobytu na Ukrainie.
Pierwszym, co każdy turysta może zauważyć w miejskim krajobrazie większości małych i dużych ukraińskich miast są charakterystyczne wozy, w których na ulicach i placach miast sprzedawany jest popularny kwas chlebowy. Napój ten, zawierający niewielkie ilości alkoholu wytwarzany jest poprzez fermentację chleba, cukru i drożdży. Z powodzeniem ugasi pragnienie w upalne dni.

Jakie jeszcze atrakcje kulinarne oferuje odwiedzającym Ukraina?
Restauracje posiadają w swoim menu niezwykle smaczne dania z ciasta wareniki. Są to potrawy zbliżone do naszych pierogów, powstałe z ciasta gotowanego na wrzątku. Każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione, bywają bowiem różnie faszerowane. Najpopularniejszy jest farsz mięsny, można jednak znaleźć również wareniki nadziewane grzybami, kapustą, na słodko z owocami. Do tego typu dań należą znane nam również pierogi ruskie. Do potraw mącznych, które z pewnością zadowolą podniebienie turysty, a których koniecznie należy spróbować, są pochodzące z Syberii pielmienie. Jest to kolejna odmiana pierogów, tym razem nadziewanych wyłącznie mięsem. W restauracjach podaje się je zazwyczaj z bulionem, śmietaną, musztardą lub grubo okraszone wędzonym boczkiem, czy słoniną, jak większość słonych potraw na ukraińskich stołach. Zamrożone pielmienie stanowiły idealny prowiant na długie polowania w syberyjskiej głuszy. Wystarczyło wrzucić je na gotującą się przy ognisku wodę i danie było gotowe.
Prostota, praktyczność i duża kaloryczność to podstawowe cechy kuchni Ukrainy naszego wschodniego sąsiada. Doskonale wpisują się w ten typ rozsławione ukraińskie zupy, na czele z barszczem ukraińskim. Ta wieloskładnikowa i urozmaicona smakowo potrawa warta jest spróbowania, choćby po to, aby sprawdzić jak niewiele ma wspólnego ze znanym u nas czerwonym barszczem. Podobnie bogaty i aromatyczny jest rozgrzewający kapuśniak, czy rybna juszka.
Cechą kuchni ukraińskiej jest jej znaczne zróżnicowanie regionalne i dostrzegalne wpływy obcych kultur. Do potraw, które na stałe weszły do tradycyjnego, ukraińskiego menu, ale mają obce korzenie należą przykładowo: smażone na głębokim oleju, tatarskie pierogi – czebureki lub ryż z mięsem i warzywami – płow, czy rumuńska mamałyga z kaszy kukurydzianej ze skwarkami i bryndzą.
Obowiązkowo należy również skosztować rozmaitych, tradycyjnych chlebów ukraińskich, których niepowtarzalny smak i aromat jest wynikiem długiej tradycji. Z tradycji Kresów Wschodnich pochodzi także tradycyjna, wigilijna kutia.
Do tradycyjnych ukraińskich przystawek należy, obok śledzi , mięsna galareta znana pod nazwą chołodec, czy narodowy przysmak Ukraińców, jakim jest słonina. Będąc we Lwowie warto odwiedzić muzeum poświęcone temu narodowemu przysmakowi i pokusić się na spróbowanie różnych jej wersji smakowych, z których najbardziej ekstremalną wydaje się słonina w czekoladzie.

(Wpis przeczytało łącznie 1 144 osób, dziś było to 1 osób )