Tajska zupa kokosowa

tajska zupa kokosowaTajlandia to dla większości Polaków daleki i egzotyczny kraj, w którym można miło spędzić wakacje, obejrzeć oryginalne zabytki czy (przy odrobinie szczęścia) spotkać przedstawiciela pierwotnego plemienia, które żyje z dala od cywilizacji. Wiele osób utożsamia również to miejsce ze specyficzną, pikantną kuchnią, która stała się jakiś czas temu bardzo popularna i doceniana przez rzesze smakoszy z całego świata.

Europejczycy lubią tajskie jedzenie, ale niestety nie posiadają zbyt dużej wiedzy na temat jego przygotowania. Typowymi tajskimi wyrobami są z pewnością curry (przetarte zioła i warzywa – m.in. papryczka chilli), sos rybny (który może służyć za marynatę do mięs) oraz ser tofu (produkowany z mleka sojowego). Kuchnia tajska łączy smaki w bardzo oryginalny sposób, a połączenia te mogą być zaskakujące i nieprzewidywalne – o czym przekonasz się czytając dalszą część artykułu…

W Tajlandii istnieje bardzo wiele sposobów na przygotowanie mięs, ryb czy owoców morza. Bardzo ważne miejsce w jadłospisie zajmują również zupy, które raczej nie przypominają naszej tradycyjnej pomidorowej. W prawdziwej restauracji w Tajlandii możemy skosztować pikantną zupę krewetkowązupę z banana czy oryginalną i bardzo smaczną zupę kokosową.

Aby przygotować wspomnianą wyżej zupę kokosową, należy zaopatrzyć się w

niezbędne składniki:

200 g kurczaka, 1litr bulionu drobiowego, puszkę mleka kokosowego, puszkę pędów bambusa, trawę cytrynową, świeży imbir, 2 łyżki soku z limonki, garść kolendry oraz 2 łyżki sosu rybnego.

przygotowanie:

Najpierw należy pokroić mięso i podsmażyć je na oleju. Gdy kurczak się zarumieni trzeba dodać pędy bambusa. Po pewnym czasie zawartość patelni należy przełożyć do garnka, a następnie wlewamy bulion i całość gotujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie soku z limonki, startego imbiru, sosu rybnego i posiekanej trawy cytrynowej. Ostatnim składnikiem, jaki należy wlać do gotującej się zupy jest mleko kokosowe. Po wymieszaniu, całość trzymamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Przed podaniem, zupę posypujemy kolendrą.

Kuchnia tajlandzka jest naprawdę smaczna – oferuje też całe bogactwo pikantnych sałatek tajskich i warto z nią poeksperymentować nawet wtedy, jeśli jesteśmy tradycjonalistami, którzy najbardziej w świecie lubią schabowego z kapustą.

(Wpis przeczytało łącznie 150 osób, dziś było to 1 osób )