Najczęściej czytane

postheadericon Żydowskie kulinaria

kuchnia żydowskaMówiąc o kuchni żydowskiej mamy na myśli przede wszystkim karpia po żydowsku. Tak z pewnością powiedziałoby najwięcej osób, gdyby ich zapytać o skojarzenia na temat kuchni żydowskiej. Ale przecież tak naprawdę kuchnia żydowska to ogromne bogactwo i różnorodność.

Określenie takie jak kuchnia żydowska funkcjonuje w świadomości mnóstwa ludzi od dawien dawna. Ale z drugiej strony termin ten tak naprawdę nie jest jednoznaczny. Wszystko to związane jest z zawirowaniami historii, z tułaczkami oraz nierzadko koniecznością adaptacji do panujących warunków. Przez to kulinarne tradycje tegoż narodu łączą w sobie elementy mnóstwa kultur, przyzwyczajeń poszczególnych regionów, jak również i przepisów. W kuchni żydowskiej bez żadnych problemów można dopatrzeć się wpływów kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, jak również i wschodnioeuropejskiej.

Czym jednak zdecydowanie kuchnia żydowska się wyróżnia? Tutaj na pewno warto wspomnieć o pojęciu koszerności. Koszerność określona została przez kasz rut – to część żydowskiego prawa, które dokładnie określa to jakie pokarmy i w jaki sposób można spożywać. Ogromnie istotne jest również to jak te pokarmy przygotujemy. Prawa te jednoznacznie mówią o tym, że nie można przyrządzać potraw mięsnych oraz mlecznych w tych samych naczyniach. Nie mogą być one także spożywane jednocześnie. Przepisy tego rodzaju dotyczą również niczego innego jak konkretnych gatunków mięs oraz ryb. To wszystko określa prawo żydowskie, które mówi o konkretnym przygotowaniu, przechowywaniu oraz serwowaniu potraw w gorącym klimacie.

Najważniejszą zasadą kuchni żydowskiej jest na pewno jej różnorodność – o czym pisaliśmy wyżej. Na pewno jednak kolejną zaletą potraw przygotowywanych w kuchni żydowskiej jest nic innego jak oryginalność. To sprawia, że tego rodzaju kuchnia ma swoich zwolenników właściwie na całym świecie. Nic dziwnego, że ciągle powstają nowe żydowskie restauracje – potrawy koszerne są po prostu smaczne. Zresztą, my Polacy wiemy o tym bardzo dobrze. W naszej polskiej kuchni dopatrzeć się można naprawdę bardzo wielu wpływów kuchni żydowskiej. Istnieje nawet takie pojęcia jak kuchnia polsko – żydowska.

Większość potraw, np. znany karp po żydowsku wcale nie jest trudny w przygotowaniu. Podobnie jak wiele innych dań. Warto je przyrządzić – a Święta Bożego Narodzenia na pewno będą doskonałą okazją.

Share Button

Pozostaw swoją opinię