Najlepsze ciasta na wesele

Na okazję ślubu i wesela zwykło się tradycyjnie podawać ciasta i oczywiście, pomysłowy, weselny tort. Dziś ciasta i placki można bez problemu zamówić w każdej cukierni, jednakże nie ma chyba wątpliwości co do walorów smakowych ciast domowych.

Dlatego też podajemy Państwu sprawdzone przepisy na smakowite i efektowne ciasta weselne.

WYKWINTNE CAPPUCCINO składniki na biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki krupczatki, łyżeczka proszku do pieczenia składniki na krem: krem waniliowy, pół szklanki kawy cappuccino, pół kostki margaryny, kieliszek wódki, szklanka wody sposób przygotowania: białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, żółtka i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Celem przygotowania kremu ubijamy krem wraz z cappuccino, margaryną i alkoholem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Biszkopt przecinamy wzdłuż i nasączamy płynem zrobionym z dwóch łyżek kawy, odrobiny alkoholu i łyżki wody. Wystudzony krem rozsmarować na biszkopcie i przyłożyć kolejnym. Na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i posypać kawą cappuccino lub gorzkim kakao.

STEFANKA Z JABŁKAMI składniki na masę: kilogram jabłek, 20 dkg margaryny, szklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 10 paczek słodkich herbatników składniki na lukier: białko z jajka, półtorej szklanki cukru pudru sposób przygotowania: jabłka zetrzeć na tarce, następnie dodać margarynę, cynamon i cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru. Tortownicę wyłożyć herbatnikami i przekładać jabłkami. Ułożyć kilka warstw (dowolną ilość). Celem wykonania lukru należy zmiksować składniki. Po nałożeniu na ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

WESELNY TORCIK ORZECHOWY składniki: 40 dkg cukru, 30 dkg miodu, 6 białek, łyżka 6-procentowego octu, pół kilograma orzechów laskowych (lub włoskich), 2 wafle sposób przygotowania: orzechy drobno posiekać. Cukier zalać szklanką wrzątku, następnie dodać ocet i gotować do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Do syropu dodać miód i zagotować. Z 6 białek ubić sztywną pianę, najlepiej na parze. Pod koniec miksowania dodajemy orzechy. Tak powstałą masą smarujemy wafel i przekładamy kolejnym. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Można podawać z polewą czekoladową i kawałkami orzechów.

BISZKOPTOWY PLACEK TOFFI składniki: biszkopt, 2 puszki skondensowanego mleka, kostka margaryny, po 15 dkg migdałów i orzechów włoskich, 5 paczek herbatników sposób przygotowania: mleko gotować przez około 2 godziny i wystudzić. Utrzeć margarynę z mlekiem, następnie dodać płatki migdałowe i orzechy. Na gotowy biszkopt układamy warstwę masy i przykrywamy warstwą herbatników. Najlepiej podawać z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!

Placki dla gości najlepiej rozdawać w spejclanie do tego celu przeznaczonych opakowaniach na ciasta np. pudełkach ze śmiesznymi naklejkami ślubnymi.

(Wpis przeczytało łącznie 322 osób, dziś było to 1 osób )