Najlepsze polskie batony – Pawełki

Spośród wielu różnych łakoci szczególnie lubiane, zarówno przez dzieci, jak i dorosłych są batoniki o nazwie Pawełki. Te przepyszne batony produkuje marka Wedel już od kilkudziesięciu lat. Batony są oblane mleczną czekoladą i posiadają nadzienie – adwokatowe, śmietankowe, orzechowe, czekoladowe lub toffi. Każdy batonik składa się z kilku prostokątnych części. W składzie batoników można znaleźć między innymi miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, tłuszcz mleczny, emulgatory, cukier oraz spirytus, który nadaje batonikowi lekko alkoholowy posmak. Batoniki Pawełki są idealną przekąską, kiedy mamy ochotę na coś przepysznego i dostarczającego energii.

Marka Wedel działa na rynku już blisko od stu sześćdziesięciu lat, a jej czekoladowe wyroby znane są w wielu krajach. Zapewne to popularność imienia Paweł sprawiła, że batoniki nadziewane smakowitym nadzieniem zyskały nazwę Pawełków.

Pierwsza fabryka Wedla pojawiła się w Warszawie już w latach pięćdziesiątych XIX wieku, chociaż batoniki Pawełki z nadzieniem nie od razu zaczęły być produkowane. Na początku produkowano głównie czekolady, które trafiały na rynek. Takie wyroby niestety bardzo szybko doczekały się podróbek, dlatego trzeba było uważać kupując te produkty, by do rąk trafił w pełni oryginalny wyrób.

W latach trzydziestych ubiegłego wieku wyroby marki Wedel były wysłane do wielu miast, między innymi do Londynu, Paryża, trafiały również do Ameryki Północnej czy nawet do Japonii. Wkrótce potem zaczęły powstawać nowe wyroby, wśród których znalazły się między innymi słynne po dziś dzień batoniki Pawełki z nadzieniem, które oblewano mleczną czekoladą. Batony nadziewano nadzieniami o różnych smakach, między innymi czekoladowym, śmietankowym, toffi oraz orzechowym. W tym samym czasie zaczęto produkować także ptasie mleczko.

Dzisiaj tradycyjny smak batoników Pawełków pozostał właściwie bez zmian, a batoniki wciąż uchodzą za ulubione łakocie wielu Polaków, zarówno tych młodszych, jak i starszych. I wciąż nie do końca wiadomo, co stało się inspiracją do nazwania batoników właśnie imieniem Pawełek. Wprawdzie Pawełek i inne zdrobnienia są nam ogólnie znanymi spieszczeniami, ale być może twórców tych łakoci zainspirowała również charakterystyka Pawła.

W każdym bądź razie dzisiaj batoniki Pawełki cieszą się wciąż niesłychaną popularnością i mimo upływu lat, po te wyśmienite czekoladowe smakołyki sięga coraz większa liczba osób.

(Wpis przeczytało łącznie 514 osób, dziś było to 1 osób )